2143 четения

Държавата предприе едностранно вдигане на капитала си в търновската болница

ДЪРЖАВАТА ОТНОВО СЕ ОПИТВА ДА ПОВИШИ АКЦИИТЕ СИ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, НАУЧИ „БОРБА“. Този път обаче е предприела едностранна процедура вместо чрез провеждане на Общо събрание на собствениците на търговското дружество. За момента не е ясно за какъв дял настоява държавата, която притежава 51 процента от акциите.

Желанието за промяна в дяловете е заявено в Агенцията по вписвания, но длъжностното лице е отказало да я регистрира. Последвало е обжалване пред Окръжен съд – Велико Търново, от страна на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Очаква се до дни магистратите да излязат с решение по казуса. Становището им ще е съдбоносно за областната лечебница, тъй като, ако бъде одобрен ръст на държавното участие, той ще бъде реализиран за сметка на дяловете на всички останали собственици – общините в региона. Техните акции биха спаднали драстично и държавата ще може да взима еднолични решения по всички въпроси, касаещи здравното заведение.

Това е седмият опит за повишаване на капитала на търговското дружество в полза на държавата. Последният такъв бе на Общо събрание в началото на 2020 г., когато тя пожела да вложи 10 млн. лв. в клиниката и така да се сдобие с 90 процента от акциите.

Към момента регистрираният капитал на лечебницата е 2 329 000 лв. Той е разпределен в 232 900 броя поименни акции с право на глас с номинална стойност по 10 лв.

Едностранната процедура по повишаване на дяловете на държавата се случва на фона на трескавото търсене на финансиране на новия болничен корпус, за който не достигат 3,6 млн. лв. за обзавеждане и оборудване.

По същия механизъм държавата вече е успяла да увеличи капитала си в няколко лечебни заведения у нас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!