След проверка заради множеството катастрофи, предизвикана от депутата Явор Божанков, е ясно: Инфраструктурата на пътя Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица не е безопасна

ПРИ ТАКА ИЗГРАДЕНАТА ИНФРАСТРУКТУРА НА ПЪТЯ ВЕЛИКО ТЪРНОВО – АРБАНАСИ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА ДОРИ ОПИТНИ ВОДАЧИ МОГАТ ДА ДОПУСНАТ ГРЕШКИ, ЗАЩОТО ИНФРАСТРУКТУРАТА НЕ Е БЕЗОПАСНА. Това е констатацията на експертите в Европейския център по транспортни политики след направената от тях проверка на място на пътната отсечка, която беше основно ремонтирана през 2017-2018 г. Проверката е била предизвикана от сигнал на народния представител от БСП Явор Божанков. Всички констатации са описани в подробен доклад, който депутатът вече е изпратил до Министерството на регионалното развитие и благоустройство, агенция „Пътна инфраструктура“ и до Държавната агенция за безопасно движение по пътищата.
„Според експертите по това трасе трябва да бъдат направени корекции, които са в компетенциите на въпросните три институции, чиито отговор аз ще очаквам и ще проследя“, каза Явор Божанков и заяви категорично, че неговата цел не е била да противопоставя водачите на МВР или на която и да било институция, нито пък да критикува, а да бъдат взети решения, които да намалят произшествията по тази така натоварена и важна отсечка в областта.
„Аз пътувам всеки ден по това трасе и като водач мога да кажа, че водата след всеки дъжд на места се задържа, а и маркировката не е достатъчно добра. Но понеже не съм пътен специалист, реших да проверя дали съм прав. Провокираха ме и почти всекидневните публикации за ПТП-та в социалните мрежи след направения ремонт. Затова изисках статистика от КАТ за пътнотранспортните произшествия през последните пет години, за причините, довели до тях, както и документите за възлагане на ремонта относно изпълнението. Предадох всичката събрана информация на Европейския център по транспортни политики и експертите от тази неправителствена организация извършиха инспекция на място“, обяснява народният представител.
ДОКЛАДЪТ НА ЕКСПЕРТИТЕ Е СЪОБРАЗЕН С ДЕЙСТВАЩАТА НОРМАТИВНА БАЗА И СЕ РЪКОВОДИ ОТ СТАНДАРТИТЕ, ПОСТАВЕНИ В НЕЯ. Един от основните изводи в него е, че ако целта на ремонта е била да бъдат отстранени проблемите, свързани с пътната безопасност, и да бъде намален рискът в зоната, то тази цел не е постигната.
„Не го казвам аз, казват го данните, които ми бяха предоставени от МВР. Според тях през 2015 г. по тази отсечка са станали 34 ПТП-та, от които четири тежки и с осем ранени, но нито един загинал. През 2019 г. са регистрирани 42 ПТП-та, 13 тежки, ранените са 23-ма и един е загинал. Травматизмът по отсечката е нараснал в пъти“, обяснява г-н Божанков.
Според МВР направеният ремонт значително подобрява пътната безопасност, което твърдение обаче бива опровергано от данните. Според експертите това твърдение не е вярно, защото скоростта е ограничена до 40 км. в час, а знаците за опасност, които стояха на пътя преди ремонта, стоят там и сега. Т.е. дефицитите на трасето си остават, просто водачите са предупредени с пътни знаци, е записано в доклада.
„Поисках от МВР и от експертите мнение по въпроса за причините за зачестилите инциденти. От МВР твърдят, че в 99,5% от случаите вина имат водачите, като 90% от случаите са определени като несъобразена скорост. Според експертите пътните условия допринасят за често допускане на грешки. И според данните нито едно ПТП не се е случило заради превишена скорост, защото има разлика между несъобразена и превишена скорост“, уточнява още народният представител.
Върху няколко основни точки е фокусиран докладът на Европейския център по транспортни политики, чиито експерти са категорични, че тъй като пътят е с по-голяма надморска височина и денивелация, асфалтовата смес е изключително важна. И с просто око обаче се вижда, че при старото трасе е използвана по-едра каменна фракция, докато при новото има ускорена поляризация. Освен това след обилни валежи по пътното платно остава вода, което означава, че отводняването не е добро. Експертите са категорични, че отговорността изцяло е прехвърлена върху водачите, а това е неправилно, защото водачите не са виновни за лошото проектиране и изпълнение на отводняването на пътя. Принципите за изграждане на безопасна среда и стандартите, които Европа преследва, казват, че отговорните институции трябва да изграждат инфраструктура, която да допуска, че човек може да греши.
В доклада е записано още, че има пропуски и по отношение на пътните знаци. Липсват знаци за предимство, рекламни табели закриват някои от знаците, а някои от липсващите знаци ги няма още на ниво проект. Има дори спирка на градския транспорт, разположена в самото кръстовище. Направените замервания доказват, че маркировката е в пъти под нормите и изискванията за светлоотразителност. Освен това вече е изтрита. Разминавания в изискванията има и при поставените мантинели. Според правилата на агенция „Пътна инфраструктура“ между пътното платно за движение и ограничителната система не се допуска изграждането на бордюри и канавки с разлика във височината, по-голяма от 7,5 см, а такава има, и то с височина 15 см и повече.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 thoughts on “След проверка заради множеството катастрофи, предизвикана от депутата Явор Божанков, е ясно: Инфраструктурата на пътя Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица не е безопасна

 • 17.11.2020 в 11:50
  Permalink

  Браво на момчето! Без значение е в коя партия членува, важното е, че търси справедливост и работи в полза на обществото.

  Отговор
 • 17.11.2020 в 12:01
  Permalink

  Като си подхванал темата Божанков,вземи и се поинтересувай от множеството ПТПта регистрирани в масива на КАТ в тази отсечка … коя е основната им причина!Няма да се изненада никой…превишена скорост.Това че няма възпитание и самопреценка,това че не се спазват ограниченията и се кара по най-бруталния начин , трябва ли да върнем старото накривено и осеяно с дупки пътно платно?Наистина аз лично не разбрах напъните ти по темата.

  Отговор
  • 17.11.2020 в 17:23
   Permalink

   Корнела да върне парите от Техноимпекс и с тях ще направим още 2 ленти .
   Правилно се е активизирал този млад професионален политик предвид скоростта с която Ковид19 стапя електората на Бцпето

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *