14912 четения

27-годишен търновец пусна първи частен снегорин

Теодор Буюклиев участва и във всички акции за доброволно почистване на града

 

27-ГОДИШНИЯТ ТЪРНОВЕЦ ТЕОДОР БУЮКЛИЕВ ПРЕВЪРНА ДВОРА НА СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО В КРАСИВА ЕВРОПЕЙСКА ГРАДИНА. При това той се грижи за зелените площи на гимназията едва от няколко месеца. А това е и първата зима, в която Теодор чисти двора и от снега.

„Аз се занимавам с професионално почистване на офис сгради, казина, къщи за гости, апартаменти, много частни зелени площи и дворове и СУ „Вела Благоева“. Чистя в различни градове и пътувам много. Следвам бизнес модела, по който работят в Англия и САЩ, където тази професия е много уважавана. Докато при нас чистач е мръсна дума и колкото и високо заплащане да предлагам, текучеството във фирмата е сериозно. Идват млади и необразовани хора, научавам ги на всичко, което им е нужно, за да бъдат добри в работата, но те напускат бързо и аз трябва да започвам отначало“, казва Тео. И допълва, че преди да създаде собствената си фирма и да събере екип, който е нарекъл „Отрядът на Тео“, той е работил за друга компания.

„Започнах да работя още докато бях ученик. Фирмата почистваше големи сгради, офиси, казина и с времето на мен ми хареса. Обаче виждах пропуските в тази компания, които в крайна сметка се оказаха пагубни и фирмата фалира. Но докато работех, вече замислях как някой ден ще създам своя фирма за почистване“, усмихва се Тео.

Когато компанията фалирала, Тео все пак приел предложението на баща си и започнал да се занимава с търговия. Но търговията не се оказала същото вдъхновение за младия мъж, каквото той намирал в бизнеса с почистването. Бизнесът не потръгнал и той се върнал към голямата си страст.

„Аз все още работя по бизнес плана, но като цяло фирмата вече е структурирана. Инвестирах свои средства, купих техника, събрах екип -„Отрядът на Тео“, обяснява Тео. И допълва, че не иска всички служители да могат всичко и да са взаимозаменяеми. Затова е решил да направи различни отряди – един по професионално почистване, друг за градинарски услуги и т.н. „Това с идеята всеки да умее всичко не ми харесва. Накрая нищо не се получава. Защото, за да почистиш един силно замърсен диван например, или килим, ти трябва да познаваш и химията. Иначе как ще знаеш с какъв препарат да третираш съответната материя? Искам да вдигна летвата много високо и да покажа на всички, че да бъдеш чистач, не е срамна работа, особено когато я вършиш с любов. А на мен наистина много ми харесва да правя това. Освен това вярвам, че някой ден всички ще разберат, че в колко чист град живеем зависи от всеки един жител на този град“, категоричен е Тео.

КОГАТО СТАРТИРАЛ ФИРМАТА СИ, ТЕО ЗАПОЧНАЛ С ПОДДРЪЖКА НА ЗЕЛЕНИ ПЛОЩИ. От две години „Отрядът на Тео“ поддържа и двора на СУ „Вела Благоев“. „Когато бях ученик, играех в дворове, които имаха ужасно озеленяване. В тревата постоянно имаше змии и таралежи и какво ли още не. Затова сега съм превърнал зелените площи на СУ „Вела Благоева“ в европейски. В България практиката е училищните дворове да се косят два пъти в годината, а ние правим това два-три пъти в месеца и пръскаме против бурени и широколистни. Отстраняваме опасно надвиснали клони, подрязваме храстите и дърветата“, казва Тео и обяснява, че редовната поддръжка прави тревата къса, гъста и мека и децата могат спокойно да играят, без да се притесняват от нищо.

От началото на зимния сезон Тео се грижи и за снегопочистването на търновската гимназия. И помага на директора дворът да е изрядно почистен и всички входове да са достъпни според изискванията на актуалните противоепидемични мерки. „Г-н Янчев е амбициозен човек и това ми допадна. Предприемчив е и се старае училището да бъде на високо ниво и като материална база, и като обучение. Именно за това работим с това училище. Защото нивото на нашия бизнес зависи от нивото на нашите клиенти и партньори. Ако искаме да сме продуктивна компания, не можем да работим с непродуктивни клиенти. Приех работата като предизвикателство и съм много щастлив, че успяваме да осигурим и достатъчно пространство за родителите, които чакат децата си от училище, и да е безопасно, незаледено и чисто. Когато завали снегът, чистим всеки ден и за целта инвестирах в един джип, подготвен за офроуд, който да се справя с изриването на сняг. Дворът е достатъчно голям – повече от 30 декара е, но за час и половина-два успяваме да се справим“, казва Тео.

МЛАДИЯТ И АМБИЦИОЗЕН ТЪРНОВЕЦ ПРИЗНАВА, ЧЕ Е РЕШИЛ, КОГАТО ОБСТАНОВКАТА ПОЗВОЛЯВА, ДА ОБИКОЛИ И ОСТАНАЛИТЕ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ГРАДА. Категоричен е, че всяко учебно заведение може да има европейско озеленяване, да е красиво и безопасно за децата. „Искам да убедя всички, че дори и през ваканцията, когато децата не ходят на училище, зелените площи трябва да се поддържат. Не мисля, че е нормално тревата да е 1,5 метра, само защото е лято и училището не работи. Нали и тогава в двора играят деца!“, казва Тео, който е възпитаник на три търновски училища. Започнал е образованието си в ОУ „П. Р. Славейков“, след това е учил в СУ „Емилиян Станев“ и е завършил журналистика с английски език в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Когато трябвало да избира университет, избрал великотърновския Земеделски колеж на Пловдивския аграрен университет и завършил стопанско управление – специалността, в която той открил най-важните за настоящата си дейност предмети.

Въпреки огромната си ангажираност Тео не пропуска акциите за доброволно почистване на Велико Търново, които Калин Василев и „Търново рънс“ инициират периодично. Там търновецът участва с фирмата си напълно безвъзмездно.

„Мечтая да познават „Отрядът на Тео“ в цялата страна. Мечтая да имам сили да променя мисленето на хората спрямо тази професия. Мечтая те да повярват, че можем да живеем в по-чист град“, казва Тео, който ръководи своя отряд едва от две години. Но за това време е разбрал, че си е на мястото и работата му носи удовлетворение и удоволствие. „Наистина ми доставя удоволствие и се надявам да успея да събера екип, в който всеки да казва това. Засега все още най-важни за повечето от нас са парите. И ако някой каже, че снегопочистването например е доходоносен бизнес, дузина хора със средства се втурват да го правят. И когато осъзнаят, че снегопочистването не е чак толкова доходоносен бизнес, се отказват. А смисълът е друг – той е в това да работиш с удоволствие. Затова, ако ти е интересно да се занимаваш с озеленяване – това прави. Със сигурност работата ще ти се отплати, когато я вършиш с любов и радост“, казва Тео.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

10 коментара за “27-годишен търновец пусна първи частен снегорин

 • 28.01.2021 в 10:23
  Permalink

  Браво, момче! Поздравления за начинанието и успех занапред!
  Поздрави и на родителите ти, тревненци от един търновски авер от ергенските години 🙂

  Отговор
 • 28.01.2021 в 11:59
  Permalink

  Прекрасно. Пример за всички населени места да си имат по един ТЕО. Първо за това трябва да помисли всеки един Кмет. Ако населеното място е поддържано както трябва и хората , ще започнат да се оглеждат и във собствената си градина. В чужбина това е най- търсената професия. Няма не поддържана градина или парк. Дано

  Отговор
 • 28.01.2021 в 14:29
  Permalink

  Ке подбива далаверата на кмета Панов!

  Отговор
 • 28.01.2021 в 20:25
  Permalink

  Браво на младият предприемач! Продължавай в същия дух!

  Отговор
 • 28.01.2021 в 20:51
  Permalink

  Че то държавни има ли ? Айде стига с тез безплатни реклами на нашти ора !!

  Отговор
 • 29.01.2021 в 7:20
  Permalink

  Иска да живее в по чист град а кучето им всеки ден ака на тротоара

  Отговор
  • 30.01.2021 в 10:28
   Permalink

   И ние търсим кое куче ака на тротоара, но със сигурност не е нашето 🙂

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *