Горещи новиниОбщество

Пъстра програма, изненади и оживели спомени ви очакват на седмото издание на фестивал „Семе българско“

Община Севлиево Ви кани на седмото издание на Национален фестивал „Семе българско“ на 15 и 16 май в парк „Казармите“. „Предай нататък“ е мотото, което ще обедини усилията на организаторите за пореден път да оставят ярък отпечатък в съзнанието на всички участници и гости.

 

Фестивалът ще събере на едно място пазителите на българския фолклор, народни художествени занаяти, месни вкусове и  безценни семена и отново ще докосне умовете и сърцата ни като припомни силата на българския дух . Заедно ще се върнем към корените си, за да намерим упование на вярата. Ще почетем мъдростта на предците  си и ще предадем нататък най-ценното от българските традиции, съхранили ни като народ с ярка идентичност.

 

 

В рамките на седмото издание на събитието на откритата фестивална сцена своя талант ще покажат оркестър „Шевица“, професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“, Емилия, ансамбъл „Развитие“, ДФА „Габровче“ и над 400 участници от самодейни фолклорни състави от Северна България.

 

Специални гости ще бъдат  основателите на прабългарската школа „Бага-тур“, които чрез демонстрации ще пресъздадат древни практики и умения, част от  бита на прабългарите, от техните празничните обреди, облекло и въоръжение. След зрелищния им спектакъл ще бъде сформиран лагер, в който присъстващите да упражнят своите умения в стрелба с лък и яздене на кон, или да пътуват назад във времето, като обитатели на друга епоха, облечени в доспехи, с шлемове в ръка.

И тъй като тазгодишното издание на фестивала е седмо, а първите 7 години са най-важни, организаторите са решили да припомнят и претворят 7 от най-хубавите инициативи, реализирани от началото на „Семе българско“ до днес:

  • Ще бъдат засадени 7 дръвчета;
  • Ще бъдат пуснати 7 бели гълъба;
  • Ще бъде изтъкана 7-цветна черга ;
  • Ще бъдат омесени и наречени 7 вида хляб;
  • Ще покажем 7 автентични български носии от различни краища на страната и ще ви разкрием тайните, вплетени в тях;
  • Ще бъдат издирени 7 пъти по 7 вида семена от български автентични сортове зеленчуци, които ще поставим в техния нов дом – инсталацията, монтирана в парк „Казармите“ под формата на кошер;
  • Ще допишем книгата, която нарекохме „За мен България е…“ и заедно, на база Вашите мисли за родината, ще изработим 7 послания – основа, върху която да градим следващите поне седем издания на фестивал „Семе българско“.

 

В парка ще бъде обособена зона с работилници, в които гостите на събитието ще се учат да работят с глина, да рисуват български шевици, да правят кукли и да танцуват български хора.

 Демонстрациите и дегустациите остават неизменна част от фестивала. Те ще допълнят усещането за българско и родно чрез аромата на кашкавал и масло, чрез мириса на прясно изпечен козунак, чрез дъха от ароматни билки, с които ще се учим да приготвяме домашен сапун.

Ще изгоним злите сили с кукери и ще населим сърцата си с любов, която да предадем нататък!

Очакваме Ви на 15 и 16 май 2021 г. в парк „Казармите“ в Севлиево – там, където от кълна до върха – всичко ще е българско!

One thought on “Пъстра програма, изненади и оживели спомени ви очакват на седмото издание на фестивал „Семе българско“

  • България трябва да върне славата си на всичко Българско , храната трябва да е биологично чиста, старите сортове бяха уникални. Изхранваха ни и дори изнасяме. Какви домати, чушки, краставици лютеница, пилета най- вкусните. Сега сама парите ги интересува. Тровим се от всичко.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *