18 май – Търновград днес… преди години

Спомени от вестникарските изрезки и музейните архиви

1877 г.

На официална церемония в лагера на Българското опълчение до град Плоещ, Румъния, изработеното в Самара знаме е връчено на Трета дружина от Българското опълчение. Молебенът по освещаване на бойния символ е отслужен от свещеника на Трета опълченска дружина Петко Дрангов, родом от село Дичин.

1878 г.

Във Велико Търново е роден Георги Рашев. Основно и средно образование завършва в родния си град. Учи право в Женева и Брюксел, където се свързва с руската емиграция и с Вл. Илич Ленин. Работи като адвокат в София. Сътрудничи в изданията „Звезда“ и „Нова литература“. Превежда за първи път на български език романа на Виктор Юго „Деветдесет и трета година“.

Стефан Стамболов със съпругата си Поликсени.

1888 г.

В църквата „Свети четиридесет мъченици“ се състои сватбата на Стефан Стамболов с Поликсени (Поликсения) Станчова. В някои източници неточно се посочва датата 29 май.

1909 г.

Орден „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ – Велик кръст, аверс

По повод на годишнината от провъзгласената на 22 септември 1908 г. във Велико Търново Независимост с рескрипт до канцлера на българските ордени се учредява „Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий“, най-високото отличие в орденската система на Царство България. Съгласно статута на ордена броят на живите българи, наградени с него, не бива да надхвърля петнадесет.

1922 г.

Работниците от фабрика „Царевец“ се вдигат на стачка против ниското заплащане и лошите условия на труд, дългия работен ден, трудовите злополуки. Те получават подкрепа от работниците в останалите кожарски предприятия, а така също и от синдикалната секция. Стачката завършва с успех.

1924 г.

Вътрешна страница на в. „Борба“, май 1933 г.

„Станалите общински избори на 18 тоя месец са дали следните резултати: 1) Демократическият сговор е получил мандат да управляват в Търновската околия самостоятелно 23 общини. 2) Коалиралите се националлиберал, демократи, радикали и широки социалисти 16 общини. 3) Между сговора и коалиралите се партии има 6 общини по равни гласове. 4) Земледелци заедно с комунисти имат всичко 12 общини. По гласове стои така: 1) Сговорът има 10350 гласа. 2) Земледелци, комунисти 7230 3) Стамболовисти 1150 4) Широки (социалисти б.а.) 480 5) Драгиевисти 400 6) Недействителни 400 7) Републиканци 20

в. „Борба“, N 51, 23 май 1924 г.

1959 г.

* „Под ръководството на директора на Окръжния народен музей Я. Николова и уредника Н. Ангелов започнаха разкопките на Царевец край западната крепостна стена. Продължава проучването на откритата през миналата година част от сграда при Малката порта, която е свързана със старата крепостна стена на Царевец от VI век „.
* „На прегледа на българската драма Търновският народен театър посвети седмата си за сезона премиера. С драмата „Тревожна пролет“ от Иван Пеев колективът на театъра се яви пред гражданите с един спектакъл, който третира актуални проблеми“.
в. „Борба“, N 60, 19 май 1959 г.
* В салона на пощенската палата се открива Седмицата на българската книга и печат. Гости на тържеството са писателите Бончо Несторов и Димитър Симидов, които прочитат откъси от свои творби.

1969 г.

„Утре (18 май бел. а.) Велико Търново отново ще осъмне в празнично настроение. Окръжният събор на жените ще събере тук хиляди труженички от окръга, хилядите жени-първенци в производството и общественички. Жизнерадостните цветове на националната българска носия ще залеят улиците на града, който гостоприемно ще предложи на гостенките и на домакините интересни прояви през целия ден“.

в. „Борба“, N 59, 17 май 1969 г.

1975 г.

Хор „Царевец“ се представя успешно на Майския хоров фестивал във Варна.

1983 г.

* В Клуба на дейците на културата великотърновската общественост се среща с писателя Камен Калчев.

1984 г.

„Вчера (18 май б. а.) по случай Международния ден на музеите в родната къща на Леон Филипов, голям приятел на музейното дело във Велико Търново, се състоя тържество… Димо Минчев, председател на общинския съвет за култура, откри музейната експозиция на Леон Филипов, разположена в две зали. Тук са показани гипсови макети, чертежи, рисунки и снимков материал, чрез който родолюбецът Леон Филипов е съхранил за поколенияйд ценни исторически и архитектурни паметници, някои от които вече изчезнали“.

в. „Борба“, N 60, 19 май 1984 г.

Вътрешна страница на в. „Борба“, 18 май 2005 г.

1994 г.

„Вчера (18 май б.а.) ректорът на ВТУ“ Св. св. Кирил и Методий“ доц Владимир Попов замина за Турция на тридневна визита.. Веднага след гостуването у съседката ни доц. Попов заминава за Ватикана. Той е един от петимата в правителствената делегация, водена тази година от министъра на образованието Марко Тодоров“. в. „Борба“, 19 май 1994 г.
2001 г. „Във В. Търново вече са разкрити четири медицински пункта за имунизация срещу детски паралич“.

в. „Борба“, N 95, 18 май 2001 г.

Тодорка НЕДЕВА
РИМ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *