Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Рисуване на ароматни картини стана новото модерно хоби срещу стреса във Велико Търново

На събитията жители на областния град релаксират с чаша вино в ръка и се отдават на благоуханието на етерични масла

 

ОТСКОРО ТЪРНОВЦИ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ СТРЕСА И НАПРЕЖЕНИЕТО В ЕЖЕДНЕВИЕТО ЧРЕЗ КОМБИНИРАНЕ НА АРОМА- И АРТТЕРАПИЯ. Новото увлечение привлича все повече хора заради широкия спектър от благоприятни емоции, които предизвиква. То представлява рисуване под ръководството на професионален художник, но с бои, смесени с етерични масла. Когато към това се добавят и чаша вино, вкусна храна и приятна атмосфера ентусиастите си тръгват положително, заредени и пълни с енергия.

Организатор на проявите е Борислава Иванова от артклуб „Моне“. Тя е на 32 години, от старата столица, по образование е финансист, но животът й поел в необичайна за нея посока.

„На тези събития рисуваме с помощта на професионалния художник Весела Петрова, която е изключителен човек и талант. Завършила е стенопис във Великотърновския факултет по изобразително изкуство към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Тя води групата стъпка по стъпка и с нейните наставления се получават едни красиви ароматни картини“, обясни Борислава.

Споделя, че идеята за съчетанието на ароматерапия и рисуване дошла спонтанно и като резултат се получава една хармония и баланс в атмосферата на събитието. Използват се 100% натурални масла от мента, лавандула, лимон, портокал, кокос и много други. Те имат изключително благоприятно влияние върху човека – носят релакс, подобряват настроението и повдигат тонуса. За още по-голямо вдъхновение и приятни емоции ароматите се съчетават с определи цветове или елементи от рисунката – например жълто с лимоново масло, оранжево с портокал, ориенталски мотиви с кафе и т.н.

„Лавандулата действа успокояващо, лимонът тонизира, портокалът енергизира и помага при главоболие. Ароматът върху платното трае около 10 дни, после изчезва. Нашите събития са перфектният начин за справяне със стреса в ежедневието, за забавление, релакс, откъсване от сивите и скучни неща, гмуркане в света на изкуството. Не е необходимо посетителите да имат опит в рисуването, а просто желание за развлечение и широки усмивки”, увери организаторката.

В СРЕЩИТЕ СЕ ВКЛЮЧВАТ МЕЖДУ 10 И 30 ДУШИ, КАТО ПРЕОБЛАДАВАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА НЕЖНИЯ ПОЛ във възрастовия интервал от 20 до 50 години. Има обаче и мъже, които се отдават на нестандартната ароматерапия и дори отново се връщат за следващо мероприятие на клуба.

Борислава конкретизира, че една от най-трудните и интересни фигури, които са рисували в рамките на събитията, бил образът на Фрида Кало.

32-годишата жена си обяснява големия интерес към инициативата поради натоварения живот, който всички водят. Това е и причината много хора да търсят оазис в съвремието, а именно ароматерапията, която от древни времена е доказан съюзник на човечеството срещу огромен брой заболявания и състояния. Проучвания доказват, че тя е ефективна при хроничен стрес и безпокойство, паническо разстройство, депресия, безсъние, болки в ставите и мускулите, дихателни възпаления, кожни проблеми, умора, прескачащо кръвно налягане и т.н.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *