Рускиня, избрала да живее в старата столица, с първа самостоятелна изложба във Велико Търново

Първата си мащабна самостоятелна изложба ще представи във Велико Търново руската художничка Татяна Пачгина. Експозицията ще бъде открита на 9 юни (сряда) от 17.30 ч. в Изложбени зали „Рафаел Михалов“. Заглавието й е „Брандове срещу хора“. Това е дипломната работа на Пачгина, която се обучава във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Нейният ръководител е проф. Иван Узунов. Рисуването на рекламни пана са в основата на идеята за нейната изложба.

„Стигнах до живописта от областта на рекламата. Темата, която избрах, ми е близка и ме вълнува. Брандовете, логото и рекламата отдавна са част от нашия живот. Те формират нуждите, желанията, идеалите за красота. Съвременният човек живее в изкуствено създаден свят – на митовете и легендите, на брандовете, които често струват милиони. Светът е пълен с информация и сега не само рекламата, но и произведението на изкуството трябва да има ярък образ, за да може бързо да привлече зрителя и да задържи вниманието му”, казва Пачгина. Когато създава своите работи, тя използва строителни материали, пластмаса, полиетилен, каталози на продукти, вестници и други. Според нея изложбата ще представлява интерес за всеки зрител.

ЗА ДА СТИГНЕ ОТ РУСИЯ ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ТАТЯНА ПАЧГИНА МИНАЛА ПРЕЗ НЯКОЛКО СТРАНИ В ЦЯЛА ЕВРОПА И ДОРИ ПРЕЗ АФРИКА. В крайна сметка обаче избрала старата столица за дом на децата си, а впоследствие открила, че рисуването може да бъде нейна професия.

Татяна Пачгина е на 36 години и е родена в Ижевск, Република Удмуртия. Градът е известен като производител на автомобили и мотоциклети.

„Ижевск е развит град, в центъра има голямо езеро, красива крайбрежна алея, много музеи и паркове”, разказва за родното си място Татяна. Тя е завършила висшето си образование в родния си град със специалност „Реклама и маркетинг“.

„Русия е прекрасна страна, но аз исках да видя и да живея в други страни по света“, разказва Татяна. Живяла е в различни краища на Европа – Кипър, Чехия, Швеция, дори в Египет. Харесва Европа и нейното разнообразие от култури и природа. „Исках да намеря държава, която да бъде моят дом и дом за децата ми. Със съпруга ми избрахме България”, споделя младата художничка.

Пристигнали в старата столица на България преди 8 години, когато Таня вече чакала първото си дете. Харесали града и района, а когато се качили на Царевец и видели красотата на планините, решили да живеят тук. Било любов от пръв поглед.

След осем години в България разбира български много добре. „Българският език, както всеки друг, изисква изучаване, време, внимание, езикът има много различни нюанси. Хората са различни навсякъде, но вярвам, че ако сте положително настроени, тогава другият ще бъде благосклонен към вас. Как ще ме приемат, зависи от мен на първо място. Вече имам доста приятели сред българите – приятели туристи, приятели в университета. Българите са много отзивчиви, образовани и интелигентни”, споделя още художничката.

В България тя преоткрила любовта си към изкуството. Още в детството обичала да рисува и дори искала да учи в художествено училище. В България започнала да рисува по-често и след това решила да се пробва да превърне хобито си в професия. В момента завършва магистърска степен във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Някои от картините й са посветени на темата за селото. Рисувала е и пейзажи. Сега опитва различни съвременни техники – колажи, инсталации. И темите са свързани с потребителското общество, градските и човешки проблеми, екологията.

Снимки: Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *