Миниторнадо връхлетя Велико Търново и отшумя, без да нанесе щети

ТОРНАДО С МАЛКИ РАЗМЕРИ СЕ ОБРАЗУВА В НЕБЕТО НАД СТАРАТА СТОЛИЦА. Необичайното за нашите географски ширини явление бе забелязано в петък, но за щастие, премина, без да нанесе щети. По думи на очевидци то е продължило няколко минути, а след него е започнал силен дъжд. Долу-горе по същото време фунидиев облак е окупирал и небосвода над Павликени. За появата на двата смерча стана ясно от Meteo Bulgaria.

Синоптиците обясняват, че торнадото е не толкова често, но познато природно явление за някои райони на страната. Представлява атмосферен вихър, който се движи с огромна скорост и възниква в буреносни облаци близо до земната повърхност. Любопитното при него е, че долната му част наподобява обърната фуния. При неговите по-мощни прояви води до разрушения и са възможни човешки жертви.

В последните дни в региона паднаха солидно количество валежи. Най-сериозна е била ситуацията в петък, когато дъждът е донесъл около 30 литра на кв. метър. В резултат бе съсипан участък от уличния асфалт в района на главния път София – Варна. Драматична бе ситуацията на ключови кръстовища и пътни артерии в областния град, а пожарникарите реагираха на няколко сигнала за наводнени мазета, приземни помещения и т.н.

Въпреки лошото време няма съсипана земеделска реколта. Около 100 полета са извършили пилотите в Горна Оряховица, ангажирани в осъществяване на самолетна защита срещу градушки.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *