Близо една четвърт от преболедувалите Ковид-19 имат трайни здравословни проблеми

Близо една четвърт от хората, заразили се с Ковид-19, месец или повече по-късно се сблъскват със здравословни проблеми, каквито не са имали преди инфекцията, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от мащабно американско проучване.
За целите на изследването са анализирани медицински данни за близо два милиона американци, засегнати от вируса.
Проучването е най-голямото, осъществено с цел да се изследват дългосрочните ефекти от заболяването, според независимата организация Феър Хелт, която е събирала информация от здравноосигурителни компании.
За целите на изследването са анализирани данните за близо 1,96 милиона души, които са дали положителни проби за Ковид-19 в периода между февруари и декември 2020 г.
„Въпреки че много пациенти се възстановяват от Ковид-19 в рамките на няколко седмици, някои изпитват постоянни или нови симптоми повече от четири седмици след диагностицирането“, пишат авторите на изследването.
Двата основни изпитвани проблема са болка (невралгия, мускулна болка …) за 5 процента от хората и затруднено дишане в 3,5 процента от случаите. Те са последвани от хиперлипидемия (концентрация на липиди в кръвта) или хипертония, неразположение или силна умора, тревожност, чревни проблеми.
Пациентите, които са съобщавали за подобни симптоми преди инфекцията си с Ковид-19, са били изключени от проучването, обясняват от Феър Хелт, както и тези, страдащи от заболявания, които могат да компрометират резултатите (рак, бъбречна недостатъчност).
В детайл данните показват, че малко над 23 процента от заразените са потърсили лечение месец или повече след заразяването си за поне един от анализираните здравословни проблеми.
Най-тежките случаи на Ковид-19 е по-вероятно да причинят подобни оплаквания: близо 50 процента от хората, хоспитализирани с вируса, са имали поне един от тези здравословни проблеми, в сравнение с 27 процента от симптоматичните случаи на Ковид-19 и почти 19 процента от асимптоматичните.
Освен това 0,21 процента от хората съобщават, че имат шум в ушите 30 дни или повече след заразяване с Ковид-19 – проблем, който вече е отбелязан от други изследвания.
И накрая, сред пациентите, хоспитализирани и след това изписани от болницата, 0,45 процента са починали в рамките на 30 дни или повече от инфекцията. Рискът от смърт за тях е бил 46 пъти по-голям, отколкото за тези, които не са били хоспитализирани.
Едно от ограниченията на изследването е, че тестова група хора без Ковид-19 не е анализирана като база за сравнение.
Постоянните симптоми на Ковид-19 или т.нар. „дълъг Ковид“ постепенно се изучават от специалистите. Причините обаче „все още са неизвестни“, отбелязват от Феър Хелт.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *