Водещи новиниИкономика

Слагат 1600 нови LED лампи по кварталите, с които разходите за ток падат три пъти

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА поръчка за изграждане на три пъти по-икономично LED осветление по кварталите. Още от края на лятото трябва да започне поетапното му изграждане, което освен значителни икономии ще доведе и до много по-добра осветеност. За подмяна са предвидени 1600 лампи, разположени в кварталите „Бузлуджа“, „Колю Фичето“, „Зона Б“ и „Картала“, в които живеят над 40 хил. души. Финансирането е по европроект за близо 1 млн. лв.

ОБЩАТА ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ НА ВСИЧКИ МОНТИРАНИ ОСВЕТИТЕЛНИ ТЕЛА КЪМ МОМЕНТА В ТЕЗИ РАЙОНИ Е 160.94 KW С ОТЧИТАНЕ НА ЗАГУБИТЕ. След реализацията на проекта тя ще бъде 51.68 KW, което означава икономия от повече от три пъти на средства за ток, които плащаме с данъците си.

Парите отиват и за изграждане на пулт за управление на осветлението, който разполага с автоматична система със сензори, както и с възможност за завъртане на рефлекторите. Паралелно с това се подменят и всички кабели по стълбовете, заради които най-често има аварии.

Очакваните резултати са 150% по-ефективна инсталирана мощност и намалени вредни емисии на година с еквивалент 719 тона въглероден диоксид. Цялостната реализация на проекта трябва да приключи до края на следващата година, но очакванията са това да стане доста по-рано.

С. НАЙДЕНОВ

Снимката е илюстративна

2 thoughts on “Слагат 1600 нови LED лампи по кварталите, с които разходите за ток падат три пъти

  • Разходите ще паднат 3 пъти, осветеността ще падне 5 пъти. Ама все „ново“ нали. Отидете на улицата над Лидъл (Колю Фичето), успоредна на Полтава. Има подобни неща наричащи се лампи. Вечер някой трябва да ти каже, че тук има лампа и свети за да загледаш. Точно под лампата евентуално е малко осветено, настрани никак. Но пък ще е много икономична. Ако кажат и колко хиляди лева струва всяка една… но сигурно е държавна (общинска) тайна.

    Отговор
    • Мда…..онова Х.юмне дето ръководи общината..

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *