В Лясковец изкорениха 550 дка лозя

Докато едни стопани се готвят за гроздобер, други изкорениха лозята си. Иван Вълчев, управител на „Лясковски лозя“ АД, което е в ликвидация, сложи край на 550 дка лозов масив в землището на Лясковец и повече няма да се занимава с този бизнес, научи „Борба“. „Прекратявам този бизнес, защото ситуацията последните години стана нетърпима и фирмата не може да се издържа. Заради увеличаване на цените производството стана скъпо, а изкупните цени на гроздето намаляха. Фирмите, с които контактуваме и на които продаваме гроздето, започнаха да купуват от Румъния, където субсидиите за производителите са 10 пъти по-високи от нашите. Натрупаха се и други проблеми, това ни накара да влезем в ликвидация. Докато скоро пишехте за Лясковец „малкия лозарски град“, от него вече нищо не остана. Но аз не чувствам вина за цялата тази работа“, заяви Иван Вълчев.

По-оптимистичните новини идват от Арбанаси, където, както „Борба“ информира, фирма „Новите лозя“ ООД е получила официално права за засаждане на 50 дка нови лозови масиви в землището на селото. Информацията научихме от Ивайло Попов от Изпълнителната агенция по лозата и виното в Плевен.

През последните няколко години в различни селища във Великотърновска област лозарството се възроди и се посадиха нови лозя. Такива са 600-те декара на фирма „Къпински“ край селата Церова кория и Пчелище, които преди дни са получили разрешение за направа на подпорни на новите конструкции. Миналата година нови лозя засадиха и в Сухиндол.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *