Любовта задържа финландец във В. Търново вече над 10 г., след като се е заселвал повече от 50 пъти в пет различни държави

Томми от Беляковец редовно помага и в приюта за кучета в Буковец

 

Художник от Хелзинки среща сродната си душа в старата столица преди 10 години и оттогава избира да се установи трайно в града. 48-годишният Томми Нордгрен е специализирал живопис в академия в Санкт Петербург и точно там съдбата го среща с идеята да посети страната ни. „Един ден отидох в библиотеката, за да направя копие на руските документи. Нещо не се справях с машината и потърсих помощ от една жена от персонала. Така се заговорихме и се оказа, че тя е българка, родом от Велико Търново. Аз споделих, че съм художник и много искам да отида в България, а тя ми препоръча своя роден град като най-подходящото място за един творец”, разказва за началото на своята история, свързана с града, Томми. Опитвал да се засели в пет други държави, но намерил любовта на живота си във Велико Търново и останал да живее и твори тук. Убеден е, че нищо в живота не се случва случайно. Преди години вуйчо му му споделя, че прадядото на Томми е живял в страната ни и се е борил с мечки. Не знае дали историята е истина, но друга случка го кара да мисли, че пътят ни е предначертан.

Наскоро сестра му намерила негов дневник от детството, в който на въпроса „Какво ще направя, ако спечеля много пари от лотарията?“ е написал, че ще се премести да живее в България. „Тогава не съм знаел нищо за държавата ви, нямам спомен откъде съм чул името й“, спомня си още той.

ВЛЮБВА СЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ПРЪВ ПОГЛЕД. ЗА ПРЪВ ПЪТ ПОСЕЩАВА СТАРАТА СТОЛИЦА ПРЕЗ 2004 ГОДИНА, харесва гледката и веднага наема квартира в близост до университета. Не след дълго обаче финансови проблеми го принуждават да се върне във Финландия, но не се отказва и след като поживява за кратко в Естония и Украйна, се връща отново тук. През 2010 г. се запознава със съпругата си Марияна. „Тя е моята сродна душа, ние се допълваме взаимно. Тази жена има толкова много енергия, тя е всичко за мен“, разказва финландецът. Двамата избират да живеят в с. Беляковец, където закупуват къща. Реставрират я с помощта на кал и слама. Изградили са си и ателие в една от стаите, където той твори своите произведения. Дори майка му си е закупила имот в съседното село.

Томми вече има няколко самостоятелни изложби във Велико Търново и участия в общи експозиции на търновското представителство на СБХ. За картините си казва, че се отличават като стил, защото отразяват дълбоки емоции и образи, които възникват в съзнанието му.

Обича природата и животните, през свободното си време редовно помага в приюта за бездомни кучета в Буковец.

Дияна ГАНЕВА

Сн. личен архив

One thought on “Любовта задържа финландец във В. Търново вече над 10 г., след като се е заселвал повече от 50 пъти в пет различни държави

  • 05.10.2021 в 13:37
    Permalink

    Красиво. Мечтая градът ни наистина да заприлича на приветливо и поддържано място. С много малки хотел чета и дюкянчета. Хората да се пренасят в красотата на този град. Има толкова не поддържани къщи, учреждения, сгради, че губим надежда да му се насладим както подобава.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *