Предлагат Кожно-венерическата болница във В. Търново да бъде преименувана на основателя й д-р Гатьо Умников

Синът на изтъкнатия медик с призив до кмета на старата столица за реализиране на идеята

 

ЦЕНТЪРЪТ ЗА КОЖНО-ВЕНЕРИЧЕСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ДА ПОЛУЧИ ИМЕТО „Д-Р ГАТЬО УМНИКОВ“, ПРЕДЛАГА СИНЪТ НА МЕДИКА ВЕСЕЛИН УМНИКОВ. Здравното звено е наследник на първото в Централна северна България отделение за лечение на кожно-венерически заболявания, създадено от баща му, което по онова време е спадало към структурите на Великотърновската първостепенна държавна болница „Княз Борис“.

Д-р Гатьо Умников застава начело на сектора на 1 декември 1921 година и отдаден на каузата да бъде в помощ на пациентите, поставя здравните основи на структурата. Медикът приема за прегледи нуждаещите се по всяко време на денонощието, а успоредно с практикуването на най-хуманната професия развива и широка благотворителна дейност. Той купува къщата на Христо Караминков – Бунито, намираща се във Велико Търново, и в нея създава кабинет за консултации и безплатен хотел за пациенти, които нямат финансови възможности.

Основателят на кожно-венерическото отделение използвал свободното си време, за да повиши осведомеността на жителите на старата столица за превенцията и профилактиката на редица заболявания. Дълги години изнасял безплатни здравни беседи и лекции в салона на читалище „Надежда 1869“ .

Медикът отдава целия си живот на каузата за лекува и дори час преди да получи фаталния инфаркт, изпраща от дома си последния пациент, когото прегледал. Д-р Умников умира на 20.03.1961 г.

60 ГОДИНИ СЛЕД КОНЧИНАТА НА СПЕЦИАЛИСТА ПО ДЕРМАТОВЕНЕРОЛОГИЯ СИНЪТ МУ ОТПРАВЯ ПРИЗИВ ЗА ОТДАВАНЕ НА ПОЧИТ КЪМ ТРУДА, положен от лекаря. Той е изпратил предложение до кмета инж. д-р Даниел Панов за преименуване на здравното заведение и е предоставил документи за живота и делото на д-р Умников в Държавен архив – Велико Търново. Те включват биография, свидетелство за зрелост, удостоверение за получен сребърен нагръден знак „Борба с чумата”, удостоверения за участие в Балканската и Първата световна война, копие на дипломата за специализация по кожни и венерически болести във Виена и ценни книжа от назначаването му като управител на Първостепенна държавна болница „Княз Борис”.

Центърът за кожно-венерически заболявания се отделя от областната болница и започва да съществува като самостоятелно здравно заведение от 1949 година след заповед на министъра на здравеопазването. Решение на Общинския съвет във Велико Търново през 2000 г. пък води до преобразувано на звеното в търговско дружество със 100% общинска собственост – „Областен диспансер за кожно-венерически заболявания със стационар – Велико Търново”. 10 години по-късно, с оглед промените в закона за лечебните заведения, е променено наименованието на дружеството в „Център за кожно-венерически заболявания – Велико Търново”.

Капацитетът на клиниката днес е 10 легла за хоспитализация.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *