Водещи новиниПолитика

Лицето на Промяната във Великотърновска област проектира сгради, пише разкази, тренира скуош и играе в театър

Арх. Йордан Терзийски ще работи за развитието на инфраструктурата, за намаляване на административната тежест и опазване на архитектурното наследство

 

Лицето на Промяната във Великотърновска област е творческа личност. Арх. Йордан Терзийски обаче си е поставил за цел да работи за сериозни национални каузи. Той е едно от новите лица в политиката и бе водач на листата на „Продължаваме промяната“ за Великотърновския избирателен район. Потомственият архитект получи най-голямо доверие от избирателите на 14 ноември, като от всичките 220 кандидати за народни представители в региона за него дадоха своя вот 1928 гласоподаватели.

„Очаквахме хората да ни повярват. В продължение на месец бяхме сред жителите на региона, разговаряхме и разбрахме, че таят надежда и искат промяна за по-добър живот. Споделяха, че им е омръзнало да им се представят едни и същи кандидати под различна форма повече от 30 години. Избирателите бяха откровени и заявяваха, че залагат на нашата формация и ако ние не успеем да осъществим реформите и да се справим с кризата, не виждат кой друг би могъл да пребори корупцията в страната“, споделя арх. Терзийски.

Не крие, че в предизборната кампания членовете на младата партия са се сблъскали с люта конкуренция

„Много знакови лица се кандидатираха от Велико Търново, но това ни мотивира допълнително, а и хората се амбицираха да ни подкрепят. Кампанията ни беше изцяло позитивна, насочена към хората от областта, а не към нашите конкуренти и оценката за това я дадоха избирателите“, коментира арх. Йордан Терзийски.

Впечатлението му е, че великотърновци са се изморили през годините политиците да ги ухажват по избори и да им обещават светли бъднини. Толкова са лъгани, че открито си признавали пред представителите на „Продължаваме промяната“, че са отчаяни. Казвали, че най-съкровените им желания са да има добро бъдеще за децата и внуците им в България, по-възрастните да се радват на достоен живот без недоимък и с качествено здравеопазване.

„Това са основните ни цели, по които ще работим в бъдещия парламент. Усилията ни ще са насочени към привличане на инвестиции и създаване на нови работни места, които да връщат младите хора в родния край и респективно да има повече пари за по-високи пенсии на възрастното население. Фокусът на цялата ни кампания беше образование и здравеопазване, които са от ключово значение за развитието на държавата и на нацията ни“, подчертава арх. Терзийски.

Младият депутат допълва, че го жегнала срещата с възрастна дама, която отишла в предизборния щаб на „Продължаваме промяната“ във Велико Търново и през сълзи разказала за членовете на семейството си, които са лекари, но до един са заминали да практикуват в чужбина и в България останала единствено малката й внучка.

„Жената ни помоли да направим всичко възможно да задържим поне нея в страната. Обещахме и това се превърна в наш морален ангажимент, който сме длъжни да изпълним, като създадем условия за работа не само на младите лекари, но и на специалистите от всички сфери, защото страната ни се нуждае от образовани, подготвени, отговорни, амбицирани и енергични хора“, изтъква арх. Терзийски.

Народният избраник уточнява, че сред приоритетите му е създаване на добър бизнесклимат в региона и подобряване на инфраструктурата.

„Велико Търново трябва да има по-добра достъпност като регион, за да се подпомогне възходът на икономиката. Великотърновска област има множество дадености, които не се използват пълноценно в момента. Належащо е да се развият международното летище и железниците в Горна Оряховица, мисли се и за транспортната свързаност и на Свищов, който има стратегическа позиция към Европа през Дунав. Има нагласи за изграждане на още не един мост над реката, както и на ВЕЦ на р. Дунав. Това са национални проекти, които тепърва ще се разработват. На тях обаче категорично ще се спре да се гледа като на нещо, от което ще могат да се изкарат големи пари, да се отклоняват за други цели и да се облагодетелстват определени лица. Те ще са национални приоритети и независимо какво правителство ще бъде съставено, сигурен съм, че всеки политик ще гледа на тези задания като на сериозни инвестиции както за съответните региони, така и за цяла България“, обяснява арх. Терзийски.

Младият политик припомня, че за 4 месеца като министри в служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев успяха да спрат крупни кражби и да разкрият престъпни схеми

„Самият процес по изграждане на автомагистрали, но с редовни документи и прозрачно финансиране, вече е стартирал. Сигурен съм, че новият кабинет ще продължи работата в тази посока и ще бъдат направени нови пътища, които ще са на разумни цени, но ще са и с добро качество и дълъг срок на експлоатация, без да се налагат непрекъснати ремонти и оскъпяване. Няма да сме толерантни към никаква корупция, независимо дали е на национално, или на общинско ниво“, подчертава арх. Терзийски.

Новоизбраният депутат има 15-годишен стаж като архитект.
Новоизбраният депутат има 15-годишен стаж като архитект.

Бъдещият народен представител вече води разговори с Камарата на архитектите. Казва, че има много идеи за законодателни промени, които биха благоприятствали както работата на архитектите, на всеки един инвеститор и краен клиент, така и би допринесло и за по-добрата цялостна визия на градовете и за опазването на архитектурното наследство. Искаме да намалим административната тежест върху проектантите и вложителите, но без това да рефлектира върху публичния интерес. Целта е да се олекотят процедурите, да се скъсят сроковете и да предотвратим всякакви корупционни схеми, които са работили до този етап“, споделя арх. Терзийски.

По повод съхраняването и реставрацията на старинните сгради – паметници на културата, депутатът е убеден, че тепърва предстои сериозна работа, защото това е изключително важен въпрос.

„Работата на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) трябва да бъде подпомогната и оптимизирана, защото институцията е претрупана с проекти и процедурите се бавят. Собствениците на старите сгради не са подпомагани за това, че притежават имущество, което има национална стойност. Важно е да има механизъм, чрез който общините да имат правомощия по опазване на архитектурното наследство и този ансамбъл да е привлекателен за жителите и гостите на града“, обяснява арх. Терзийски.

В личен план великотърновецът споделя, че има 15-годишен опит като архитект. Проектирал е жилищни и обществени сгради, оформял е интериорни пространства. Работил е в Холандия, Великобритания, Северна Македония. Непрекъснато търси нови предизвикателства както в самата архитектура, така и в средата, в която реализира идеите си.

Признава, че в чужбина се работи по-лесно

„В Холандия ни одобриха проект за къщи без нито една забележка, въпреки че не говоря холандски. Администрацията не ни създаде никакви спънки и трудности“, разказва 37-годишният архитект.

Той е многостранно развита личност и не крие, че обича да спортува – тренира скуош и кара ски. Обожава природата. Възнамерява да разкаже интересни случки от предизборната кампания в сборник. От година пише разкази, занимава се и с импровизационен театър. Участвал е в няколко представления, където актьорите играят без сценарий като импровизират на мига на сцената. Заради пандемията играл и онлайн, като с това той и колегите му показали, че когато човек има желание, може да постигне всичко.

Арх. Йордан Терзийски е творческа личност, запален е и по спорта.
Арх. Йордан Терзийски е творческа личност, запален е и по спорта.

„Изключително ми е интересно да практикувам различни видове изкуства. Отдавна обаче не съм рисувал. Разпънал съм голямо бяло платно у дома, но все още не съм го изрисувал, явно не е дошъл моментът“, казва с усмивка арх. Терзийски.

Споделя, че е търсеща личност и му доставя удоволствие да предизвиква себе си с нови умения, с които да експериментира, да преоткрива себе си и заобикалящата го действителност.

„Вярвам, че всяко от тези изкуства ме е обогатило. Убеден съм, че това е важно за израстването на човек като личност и за осъзнаването на околния свят“, разсъждава арх. Терзийски.

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив

One thought on “Лицето на Промяната във Великотърновска област проектира сгради, пише разкази, тренира скуош и играе в театър

  • Браво,сега само се пази да не те подкупят олигарсите, че статуквото в местната власт не се е променило

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *