Вече имунизират срещу Covid-19 без подписване на информирано съгласие

Заболеваемостта в областта пада, обмислят вариант за връщане и на големите ученици в клас

 

ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ПОЛУЧАТ ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ СА ОСВОБОДЕНИ ОТ ПОДПИСВАНЕТО НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ. Това се случва след заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който взел решението след среща с директора на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон. В документа се вписваха имената на съответния човек, ЕГН, наименованието на избраната ваксина и че лицето е запознато с евентуалните рискове от странични реакции. Отпадането му обаче не означава, че се освобождава от отговорност фармацевтичната компания, производител на препарата.

Другата последна промяна е даване на възможност за издаване на зелен сертификат след повторно преболедуване на Covid-19. Потвърдена е дефиницията, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекцията, ако има повторна инфекция, това се счита за реинфекция.

Междувременно заболеваемостта в региона продължава да върви надолу. На 14-дневна база диагностицираните са 429,66 на 100 000 души. В болници са настанени 204 лица, а в домашни условия се лекуват 1223 души.

НАЛИЦЕ Е ОБРАТ В КЛАСАЦИЯТА ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ В ОБЛАСТТА. ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ ГУБИ ЛИДЕРСТВОТО СИ и първото място заема община Велико Търново с 531,09 на 100 000 население. Най-спокойна е ситуацията в Сухиндол, където заразените са под 150 на 100 000 души.

По данни на Единния информационен портал към неделя в региона са поставени общо 82 529 дози ваксини, а със завършен имунизационен цикъл са 44 192 лица. Бустерна доза са получили 1508 лица. В изборния ден имунизации се правеха в два зелени коридора – в сградата на РЗИ и в Търговски парк – Велико Търново.

Обмисля се и големите ученици да се върнат в присъствена форма на обучение. За да се гарантира безопасна среда, отново ще има диагностика, като се предвижда тя да става чрез тестове, за които се взимат проби от носа, а не щадящи. Тези консумативи ще се използват от самите ученици, но преди да се пристъпи към реалната им употреба, отново ще се иска съгласието на родителите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *