Продават хотели в Арбанаси на космически цени от 2 до 6 млн. евро

Кризата удари туристическия бранш, брокерите отчитат свръхпредлагане на бизнесимоти

 

Ивайло Славов – брокер

СОБСТВЕНИЦИ НА ХОТЕЛИ И БИЗНЕСИМОТИ В РЕГИОНА МАСОВО ПРОДАВАТ ИМУЩЕСТВОТО СИ. Причина за това е сериозната финансова щета, която здравно-икономическата криза нанесе върху туризма в последните 2 години. В стремежа си обаче да се разделят със сградите за нощувки и помещенията за търговия на удовлетворяваща цена, притежателите им ги обявяват прескъпо и в крайна сметка сделките така и не се реализират. Пример за това е Арбанаси, където на тезгяха са извадиха множество хотели. Там най-фрапантните цени, които собствениците искат, варират от 2 до 6 млн. евро. И не става дума за ултралуксозни и многоетажни хотели, а за постройки с под 30 стаи. За тази тенденция съобщи консултантът за недвижими имоти Ивайло Славов от агенция „Примо +“.

„Има много сериозна криза в хотелиерския бизнес. Във времето на пандемия туризмът пострада и това респективно се отрази на реализираните нощувки на туристи. Предлагането на средни и малки семейни хотели е огромно. Продават се и много къщи за гости. Най-много от обявените оферти са за хотели в Арбанаси, Елена и малките населени места в областта“, отчете той.

По думите му, за да си стиснат ръцете купувачите и продавачите на бизнесимоти в момента, имуществото следва да е на изключително изгодна цена, която е под пазарната. Брокерът прогнозира спад в цените на тези имоти и все по-тежки времена за търговците.

„От 20 години не е имало и толкова много празни магазини на улица „Независимост“, която е най-силната търговска улицата във Велико Търново. Традиционно там винаги сме имали желаещи да наемат помещения на всякаква цена. Ако преди имаше по 2 – 3 запитвания в седмицата, сега са толкова на месец. В останалата част на града положението е още по-лошо .Няма и търсене на офиси. Хората от малкия и средния бизнес са на оцеляване“, категоричен е Славов.

ЗА СМЕТКА НА ТОВА, ИМА БУМ НА СДЕЛКИТЕ С ЖИЛИЩНИ ИМОТИ. Според брокера това е напълно обяснимо с желанието на хората в тези трудни времена да вложат в сигурна инвестиция парите си.

„За поредна година има ръст на цените на жилищата, повишение на сделките, търсенето и предлагането. За разлика от други години, този път поскъпването на жилищните имоти е абсолютно обективно. Скокът в цените се дължи на поскъпването на строителните материали, които се използват, цената на труда се вдигна и т.н. Цените на жилищните имоти ще продължат да се вдигат“, убеден е той.

Консултантът по недвижими имоти посочи, че на база на реализираните сделки в агенцията, в която работи, на вторичния пазар средната цена за двустайните тухлени жилища е 855 евро/кв. м, а на тристайните – 792 евро/кв. м. При закупуване от инвеститор се плаща около 650 – 750 евро/кв. м.

Славов отчита поскъпване на селските имоти, но само за тези, които са в пределите на хубавите, социализирани и близки до Велико Търново села. Това са Беляковец, Присово, Малки чифлик и т.н. Обяснява това с желанието на все повече хора да живеят в къща с двор, където да се чувстват свободни във време на толкова много ограничения, налагани заради коронавируса.

„В момента в Свищов можеш да си купиш луксозен апартамент в центъра за 30 000 лв., а това е по-евтино и от къщата в най-лошо състояние, която се продава в Беляковец. В селото земята в регулация се продава за 15 – 20 евро на кв. м, а същият парцел в друго, по-отдалечено село ще е 10 лв./кв. м“, посочи той.

Брокерът сподели впечатленията си, че все повече хора се доверяват на професионалисти от неговия бранш и осъзнават необходимостта от консултация през целия процес на покупко-продажба. Според него работата на консултанта може да спести на търговците и купувачите сериозни проблеми, тъй като в реализирането на сделките има десетки подводни камъни.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Продават хотели в Арбанаси на космически цени от 2 до 6 млн. евро

 • 20.01.2022 в 12:16
  Permalink

  Туризмът е бита карта, уви….. Този надут балон се спука. Ще останат най-добрите.

  Отговор
 • 20.01.2022 в 20:28
  Permalink

  оставаме…….ще работиме на загуба.

  да живее ..демокрацията.. урааааааа.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.