Напредва преустройството на горнооряховския ГУМ в мол

Мозаечните пана на фасадата не могат да се реставрират, а и не се вписват в новата визия на комплекса, заяви собственикът Венцислав Стоев

 

ГУМ в Горна Оряховица ще отвори врати през тази година, но собственикът Венцислав Стоев не се ангажира с краен срок, защото за строителните дейности освен капризите на времето влияе и пандемията. „Предстои изливането на последната плоча на подземния паркинг, но паралелно вървят ремонти във всички посоки. От север фасадата е почти готова”, заяви той за „Борба”. Мащабният ремонт започна в края на май 2021 г.

Емблематичната сграда за Горна Оряховица ще бъде без познатите мозаечни пана, към които жителите на железничарския град имат много сантименти. Това предизвика тяхното недоволство, дори има и една официална жалба срещу унищожаването им. Според собственика на обекта назад във времето е имало доста сигнали, че много от камъчетата, които са с разнородна структура, падат, а паната се рушат. След обследване се оказало, че не е възможно да се консервират и възстановят падналите елементи. А и визията на архитектите за новия вид на сградата е, че те не могат да впишат в него. „Състоянието им е невъзможно за поддръжка, защото те продължават да се рушат, вече са на над 50 години. От друга страна, паната нямат чак такава художествена и архитектурна стойност, много е трудно вече да забележиш какво изобразяват. Дали е житен клас, или на друго място – автомат. Трудно може да се разбере концепцията и за да я схванеш, трябва да се вглеждаш дълго време. Махнахме това, което пада, и обличаме паната с италбонд, не ги унищожаваме. Фасадата ще е комбинация от този материал, мазилки и гранит”, обобщава Венцислав Стоев.

На първия етаж на комплекса, който е с изглед към площада, се предвижда да има голям ресторант, а на втория и третия етаж – магазини за промишлени стоки. Те ще бъдат с обща площ, подобно в моловете. Голям хранителен магазин няма да има, защото тесните улички, по които се осъществява достъпът до ГУМ-а, не позволяват ежедневното зареждане с бързооборотни стоки. За удобство на клиентите ще има и надземен паркинг.

Градският универсален магазин в Горна Оряховица е строен през 70-те години, част от общинското дружество „Търговия за бита”. В продължение на две десетилетия бе най-модерният търговски обект в цялата област и любимо място за пазаруване на луксозни стоки. След демократичните промени и появата на много други магазини лека-полека той бе изоставен, а и поддръжката му стана много скъпа. Целият обект е разположен на терен от 1674 кв. метра и има разгъната площ на трите нива от 1530 кв. метра.

През 2018 г. сградата бе продадена от Общината за над 1 млн. лева на Венцислав Стоев, като амбицията на предприемача бе той отново да стане притегателно място за горнооряховчани.

Ана РАЙКОВСКА

One thought on “Напредва преустройството на горнооряховския ГУМ в мол

  • 25.01.2022 в 11:48
    Permalink

    Добре е че махат тия партизански мозайки. И без това не се знае колко стабилно се държат, по едно време падаха разни части от дясната страна. Не е много ясно с паркинга как е положението.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.