21 май – Търновград днес… преди години (допълнена)

 

 

1864 г.

В уважавано търговско семейство се ражда Ламби Владков. Образованието си получава в родния град Велико Търново. Продължавайки традициите на фамилията, се занимава с търговия. Участник в Сръбско българската война 1885 година. През 1914 г. Ламби Владков става собственик на парна бояджийска фабрика “Янтра”. Той е един от най-щедрите дарители на училищата в града, както и на читалище “Надежда”

1928 г.

С протокол № 14 учителският съвет на държавната мъжка гимназия в старата българска столица наказва с намаление на поведението седемдесет и трима ученици за участие в ученически демонстрации и неизпълнение на наредбите, за непокорство и възразяване на учителите.

1930 г.

„Новият живот донесе нови разбирания, нови нужди, непознати на старото поколение… Още слабо културни, ние се запознахме с празния, с разкошния живот на западните народи и побързахме да принесем у дома всичко онова, което съставляваше отрицателната страна на цивилизацията… Какво би казал Славейков, ако излезеше из гроба и видеше тия разхлабени нрави, тия безсрамни деколтета, които уподобяват дивашките нрави и които са дори престъпни, ако не минават за облекло на цивилизовано божем общество. Тези облекла понижават достойнството на жената и я правят предмет на съблазън, предмет да се подига мъжката полова похот.

Да ме пази Бог, аз не искам да пиша за деколтетата, само си спомних аз какво биха казали нашите скромни с чисти нрави стари поколения, които обвиняваха носенето фес „накриво”, мазането с „помада” и златни синджири да се „лъскат”. Къде отидохме днес?… Ние, като млад народ, летяхме подир всичко, което блещеше пред очите ни и си опърлихме крилцата, както казва Михайловски в една сатира”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 7, май 1930 г.

 1937 г.

* “На 21 май общинското управление във връзка с предстоящото тържествено чествуване на живите поборници и опълченци от Великотърновския край е поискало разрешение от Главната Дирекция на Българските Държавни Железници за пътуване със 75% намаление за пътуване до В. Търново и обратно за всички гости, които желаят да посетят това чествуване… Очаква се тия дни да се получи исканото разрешение”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 10, 22 май 1937 г.

 * “Великотърновското училищно настоятелство изказва от свое име и от името на бедните деца искрена благодарност на г-н Георги Кабакчиев от гр. София за подарените 500 лв. в памет на покойния му брат Георги Г. Гайтанджиев.

общински вестник “Велико Търново”, № 11 и 12, май 1937 г.

1973 г.

21 – 23 май. В града се провежда международен симпозиум “Търново и средновековната българска държава.”

 в. „Борба”, май 1973 г.

Аулата на Великотърновския университет, където на 21 май 1981 г. тържествено се чества Денят на славянските първоучители, а през 1984 година пред нея първокурсниците полагат клетва.

1981 г.

* “В четвъртък (21 май – б.а.) в аулата на Великотърновския университет “Кирил и Методий” тържествено бе честван Денят на славянските първоучители, който е и патронен празник на университета”.

* «По случай големия български празник 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в четвъртък (21 май – б. а..) в салона на Дома на Народната армия във Велико Търново се състоя тържествено събрание».

 в. „Борба”, №61, 23 май 1981 г.

1984 г.

«Във връзка с празника на Великотърновския университет – 24 май, вчера (21 май – б. а.) там започнаха Кирило-Методиеви тържества. Пред аулата първокурсниците положиха клетва… След това в аулата се състоя тържествено събрание».

 в. „Борба”, № 61, 22 май 1984 г.

1996 г.

* «Три великотърновски издателства – «Абагар», «Слово» и «Св. Св. Кирил и Методий», ще участват в Панаира на книгата, който започва от днес (21 май – б.а.) в зала 12 на НДК – София».

* “Акордеонни празници започват тази вечер (21 май – б.а.) в Изложбените зали на ул. «Рафаел Михайлов» 1 във В. Търново. Те са посветени на 24 май… и се организират от ВТУ «Св. Св. Кирил и Методий».

 в. „Борба”, № 98, 21 май 1996 г.

Заглавия от първа страница на в. „Борба“, 21 май 1991 г.

* “Посланикът на Чехия у нас Петър Поспихал посети вчера ( 21 май- б. а.) В. Търново по покана на Дружеството за приятелство с Чехия и Словакия. Вечерта той откри изложба на ученици в Центъра за работа с деца на тема “Чехия в нашето детство”.

 в. „Борба”, № 99, 22 май 1996 г.

 

Тодорка НЕДЕВА

РИМ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

От страниците на вестник „Борба“

 


2016 г.

* Над 400 изпълнители събра фестивал в село Овча могила. 62 състава и индивидуални изпълнители участваха в шестото издание на фестивала „С песни и танци в Овча могила”. Над 400 деца от пет области в България участваха в проявата, която се превърна в истински празник на село Овча могила и на младостта. Кметовете на Свищов Генчо Генчев и на селото Нели Великова пожелаха успех на участниците при откриването на феста.

* Детска градина „Ален мак“ празнува 30-годишнина. С ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ БЕШЕ ОТПРАЗНУВАН 30-ИЯТ РОЖДЕН ДЕН НА ОБЕДИНЕНОТО ДЕТСКО ЗАВЕДЕНИЕ „АЛЕН МАК“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Празникът събра в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ деца, родители, учители, както и бивши педагози, много пораснали вече възпитаници на детската градина. Концертът беше подготвен изцяло на базата на родния фолклор и премина под мотото „Приказката продължава”. Децата пяха народни песни, танцуваха под ритмите на народната музика, но една от кулминациите бяха родителите, които също се включиха в концерта със свое участие…

* Даниел Панов представи културно-историческото богатство на Велико Търново в Прага. КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ ПРЕДСТАВИ КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО БОГАТСТВО И ХИЛЯДОЛЕТНАТА ИСТОРИЯ НА СТАРОПРЕСТОЛНИЯ ГРАД В ПРАГА, където в момента се провежда Дванадесетата световна среща на българските медии. Търновският кмет е разказал пред аудиторията за новия аудио-визуален спектакъл на Царевец, за дейностите по възстановяване на Трапезица, които се извършват по проект на Министерството на културата с финансиране от азербайджанската фондация „Гейдар Алиев”. Даниел Панов говорил и за новите проекти по ОП „Региони в растеж” на стойност от 43 милиона лева, за обновяването на повече от 40 улици в града и проекта за оформянето на нов градски център в Старото военно училище…

* След „Магистрална“ В. Търново чака пари от държавата и за „Опълченска“. 1 млн. лв. трябват за северния вход на Велико Търново. 1 млн. чака Велико Търново от държавата за поправката на ул. „Опълченска“. Част от парите трябва да отидат и за предпазна ограда, която да спира камъните, които се свличат по улицата. Северният вход на областния център е част от републиканската пътна мрежа и за него средства трябва да осигурява държавата, така както стана с ул. „Магистрална“, която се ремонтира в момента, уточни шефът на строителната дирекция на общината инж. Динко Кечев. Според експертите този път не е правен повече от четвърт век и преминаването му е истинско изпитание за шофьорите и автомобилите им. Същевременно ул. „Опълченска“ е най-прекият достъп до града за идващите от посока Русе. За огромно съжаление и в ущърб на туристическия имидж на В. Търново първото нещо, което виждат туристите, минаващи през северния вход, са отломки и кратери.

* Жорж Ганчев представи в старата столица кандидатпрезидентската си програма. Вицепрезидент ще му е икономистът Кольо Парамов. 10 ЦЕЛИ СИ ПОСТАВЯ В ПЪРВАТА ГОДИНА ОТ ЕВЕНТУАЛНИЯ СИ ПРЕЗИДЕНТСКИ МАНДАТ КАНДИДАТПРЕЗИДЕНТСКАТА ДВОЙКА ЖОРЖ ГАНЧЕВ И ИКОНОМИСТЪТ КОЛЬО ПАРАМОВ, който е номиниран за вицепрезидент. Вчера двамата представиха идеите си във Велико Търново, като уточниха, че се явяват от името на гражданите, но ще ползват регистрацията на Християнсоциалния съюз, които са партньори на партията на Меркел в Германия. „Всеки българин, който милее за отечеството си, трябва да помогне през следващата година да се утвърди абсолютната независимост на трите власти – законодателна, съдебна и изпълнителна“, обяви Ганчев като първа точка от програмата си. По думите му, сегашните управляващи са избрани само от 30% от избирателите, а лъганият народ трябва най-накрая да реагира.

* Софийски бизнесмен ще превръща язовир „Мотела” в място за риболов, пикник и водни атракции. Водоемът край В. Търново с площ 42 дка се отдава под наем за 10 години. ЕДИНСТВЕНИЯТ ВОДОЕМ В ПРЯКА БЛИЗОСТ ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ДАВА ПОД НАЕМ ЗА 10 ГОДИНИ. ОБЩИНАТА ТЪРСИ НОВ СТОПАНИН НА ЯЗОВИР „МОТЕЛА“ ЧРЕЗ КОНКУРС И ВЕЧЕ ИМА ДОСТА КАНДИДАТИ ЗА ВОДОЕМА С ПЛОЩ ОТ 42 ДКА. Повечето желаят да го превърнат в място за пикници, риболов и водни атракции, разбра „Борба“. Преди два месеца водоемът бе изчистен от 10 водолази. Подменени бяха и изпускателите му, като за целта се похарчиха 8 хил. лв. Най-интересната и атрактивна оферта е на бизнесмена от София Младен Младенов. Той предлага инвестиция от над 300 хил. лв. и 5 работни места.

* Цветан Цветанов отвори сладоледена фабрика „Дени-2“ в Дебелец за 10 млн. лв. Произвеждат се 30 вида сладолед, които се изнасят в цяла Европа. СЛАДОЛЕДЕНИЯТ БОС ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ОТВОРИ ВТОРАТА СИ ФАБРИКА „Дени-2“ в Дебелец, а инвестицията в това начинание е 10 млн. лв. Преди два дни бившият депутат чукна 50 години и вече смята да предаде бизнеса в ръцете на синовете си. Големият, Александър, е на 24 г. и работи вече при него, а малкият, Вилиян, още учи в Холандия, където е завършил и брат му. Най-големият сюрприз за рождения ден на бизнесмена е бил кетъринг, подарък от съпругата му, за всичките над 100 работници в новата фабрика, сподели вчера Цветан Цветанов. „Смятам да не правя повече фабрики за сладолед, защото две стигат. Искам вече да си почивам и да имам време за себе си, защото не съм се разхождал на Царевец, например, поне от десетина години, когато момчетата бяха още малки”, каза още бизнесменът, който е започнал да прави сладолед преди повече от четвърт век, макар да е завършил военноморското училище във Варна.


2017 г.

* Краси Балъков: „Във футбола няма очаквания, а игра, голове, победи…“ Бронзовият медалист от САЩ’94 Красимир Балъков бе на стадион „Ивайло“, за да подкрепи етърци срещу ФК „Царско село“. Той изгледа мача в компанията на други почетни граждани на В. Търново – Весела Лечева и Бончо Генчев, члена на Изпълкома на БФС Камен Костадинов, заместник изпълнителния директор на централата Антон Попов, заместник-кметовете на старата столица Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев.

* 1,20 лв. на километър е таванът за такситата във В. Търново. Определени са граници за тарифите, по които могат да возят такситата във Велико Търново съгласно Закона за автомобилния превоз. Новите ставки вече са утвърдени от постоянните комисии към Общинския съвет, който има правомощия за това, и на тази база се издават разрешителните за жълтите коли. 1,20 лв. с ДДС може да бъде максималната дневна тарифа за километър и максимум до 1,40 лв. нощем. Минималните тарифи за деня пък са съответно 71 стотинки, а за нощта – 81 стотинки. Всеки превозвач сам определя какви цени да има, но те задължително трябва да са в регламентирания диапазон.

* Мошеник се представи за доктор и взе от пациент в горнооряховската болница 300 лв. за операция. 74-ГОДИШЕН ПАЦИЕНТ В ХИРУРГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА изгоря с 300 лева, които е дал на мъж в бяла престилка, който се представил за лекар. Мнимият д-р Стефанов влязъл в стаята на болния, където той бил сам. Бил добре облечен, внимателен и извършил преглед. След това обяснил на дядо Пеньо, че трябва да му се направи операция и повече не може да се чака. Пациентът не се усъмнил и миг в думите на мъжа в бяла престилка и му дал 300 лева веднага, защото си носел пенсията да си плати престоя или пък за лекарства след изписването.

* 25 състава пяха хумористични песни в Дъскот, кметът раздаде 200 кебапчета и два казана боб. 200 КЕБАПЧЕТА И 40 ЛИТРА СВАРЕН ЗРЯЛ БОБ В ДВА КАЗАНА ПОДАРИ КМЕТЪТ на Дъскот на участници и гости в петото поредно издание на феста „Хуморът в народното ни творчество” в събота. В единственото по рода си изпълнение на такива песни от българския фолклор в областта участваха 25 самодейни състава от пет области в страната. Основната и задължителна тема в този фестивал са мързелът, пиянството, любовните мераци и куп други човешки недостатъци.

* Възрожденска Елена празнува в Деня на Светите равноапостоли. Окъпан от нощния дъжд, огрян от утринното майско слънце, вчера възрожденският град Елена отново празнува. Тържественият звън на църковните камбани възвести началото на празника на града, който от години се провежда край прочутата Даскалоливница в музейния комплекс. Празнувайки на 21 май, еленчани почитат закрилниците на своя град Светите равноапостоли Константин и Елена – ревностни радетели за утвърждаване на вярата в християнския свят.


2018 г.
* За първи път Горна Оряховица ще бъде домакин на фестивал на уличните изкуства „Улицата“.
Артисти от различни сфери на изкуството ще си дадат среща на 29 май на пл. „Георги Измирлиев“ в гр. Горна Оряховица по време на фестивал „Улицата“. Мимове, фокусници, жонгльори, клоуни и приказни герои ще изпълнят пространството в центъра на града, за да покажат своите умения. Събитието започва в 12.00 ч. и ще продължи до тъмно, когато всеки, който желае, може да рисува със светлина под звездите…

* Над 5000 души разгледаха Парка на миниатюрите във Велико Търново. На 19 май 2018 г. Парк „Търновдград – духът на хилядолетна България“ за първи път се включи в европейската инициатива „Нощ на музеите и галериите“. От 18,00 до 21,00 часа в съботната вечер над 5000 души избраха парка на миниатюрите във Велико Търново за да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на България. В парка под Балдуиновата кула са експонирани над 52 миниатюри на исторически и природни забележителности от цяла България. Макетите са в мащаб 1:25, направени са по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайли…

* Дечица от Павликени с награди от конкурса „Слънце грее над Европа“…


 

 

 

 


2018 г.

* Градушка удари Велико Търново. Кметът свика оперативния щаб. Силна градушка падна над старата столица. Ледените късчета бяха с размерите на лешник. Природната стихия се разрази малко след 16:30 часа и преустанови автомобилното движение. По булевард “ Никола Габровски“ дори рейсовете спряха за няколко минути, за да се скрият под клоните на крайпътните дървета и да спестят щети. Изключително тежко остава шофирането в района на кръговото до болницата, където отново се образува река по асфалта. Заради бурята кметът инж. д-р Даниел Панов свика незабавно оперативния щаб за реакция при бедствия и аварии. Възложена бе обстойна проверка за щети и поражения от природната стихия…

* Косачи“ на Елин Пелин е темата на матурата по БЕЛ. „Косачи“ на Елин Пелин е темата на матурата по БЕЛ. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13. От над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, беше избран изпитният вариант за днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас. Изпитът по български език и литература се провежда в повече от 670 учебни заведения. Над 52 000 зрелостници се явиха днес на матура. Изпитът започна точно в 8 часа и ще продължи до 12 часа…


 

 

 


2019 г.

* Въпреки препоръката на министъра на образованието ВТУ вчера прави избори, резултатите вероятно ще се оспорват в съда. Проф. Пламен Легкоступ и доц. Борис Желев загубиха битката за председател на Общото събрание. ПРОФ. АНТОАНЕТА АНЧЕВА Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Тя ще ръководи върховния орган на вуза заедно с филолога проф. Живка Колева-Златева, която поема поста зам.-председател. Двете са спечелили с 202 гласа пред останалите двама кандидати доц. Борис Желев и проф. Пламен Легкоступ. Доцентът, който в момента е декан на художниците, се кандидатира заедно с археолога доц. Олег Асенов. Двамата са получили 60 гласа. 59 души са гласували за проф. Пламен Легкоступ и доц. Маринела Агаларева, която беше кандидат за негов заместник…

* Покрай изграждането на трасето на газопровода край Иванча откриха старо селище. ПОКРАЙ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МАГИСТРАЛНИЯ ГАЗОПРОВОД НА „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА КРАЙ ИВАНЧА селище от времето на турското робство. Освен тук държавната фирма финансира разкопки в археологически обекти по трасето в Долна Липница и Недан, където са намерени надгробна могила и римски находки. Това са трите села от областта, през които ще минава разширението на газопреносната инсталация от българо-турската до българо-сръбската граница. Във връзка със Закона за културното наследство държавната фирма възложи спасителни разкопки на местата, където има археологически обекти, през които ще минава трасето. Още през март дружеството е пратило информационно писмо до кмета Георги Чакъров, а после започнаха и разкопките, които приключиха преди седмица…


2020 г.

* Детските градини в старата столица отварят, но ще работят със строги правила заради безопасността на децата. Няма да се изискват задължителни медицински бележки, но всяка сутрин ще се мери температурата. СТРОГИ ПРАВИЛА ЗАРАДИ ЗАПЛАХАТА ОТ COVID-19 ЩЕ РЕГУЛИРАТ РАБОТАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Забавачките отварят врати отново на 26 май и няма да има ограничения в приемането на децата или пък график, по който малчуганите да посещават заниманията. Педагозите в системата обаче призовават семействата, където има възрастни хора, които могат да се грижат за децата, да задържат децата вкъщи.

* Постигнаха консенсус за здравния сертификат. Удостоверението няма да бъде предварително условие за свободно движение в ЕС и няма да е документ за пътуване. Преговарящите от Европейския парламент и Съвета на ЕС постигнаха предварително споразумение за въвеждането на удостоверение за преболедувалите, ваксинираните и изследваните за COVID-19. Това съобщи пресслужбата на ЕП. Удостоверението няма да бъде предварително условие за свободно движение в ЕС и няма да е документ за пътуване. Европейската комисия ще осигури поне 100 милиона евро за изследвания, за да се намалят сегашните цени на взимането на проба.
Държавите от ЕС се очаква да не налагат допълнителни ограничения за пътуване, като карантина или изследване, освен ако това не е необходимо за опазване на общественото здраве и като се вземат предвид научните данни, включително от Европейски център за предотвратяване и надзор на заболяванията.

* Министър Бойко Рашков уволни полицай, искал пари за подмяна на кръвни проби. Със заповед на министъра на вътрешните работи, в ОДМВР-Велико Търново е проведено дисциплинарно производство за тежко нарушение на служебната дисциплина срещу 44-годишен полицейски инспектор в РУ – Велико Търново. В хода на производството са събрани доказателства, че в периода от 26 юни 2019 г. до 10 септември 2020 г., възползвайки се от качеството си на служител в Районното управление, инспектор Ал. И. е получил парични суми от трима жители на Велико Търново, за които при полицейски проверки е установено, че са управлявали МПС след употреба на алкохол.

 

2 thoughts on “21 май – Търновград днес… преди години (допълнена)

 • 21.05.2022 в 11:35
  Permalink

  Интереснооо! Публикувайте още такива статии!

  Отговор
 • 21.05.2022 в 15:41
  Permalink

  Има много ценна истрическа информация. Приятно четиво за почивния ден и е поучително.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.