3300 лв. за семестър трябва да плащат желаещите да учат изобразително изкуство във ВТУ

БЛИЗО 3300 ЛВ. ТРЯБВА ДА БРОИ ВСЕКИ СТУДЕНТ, КОЙТО В МОМЕНТА Е ЗАПИСАН В ПЪРВИ ИЛИ ВТОРИ КУРС, СЪС СПЕЦИАЛНОСТ ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, показва справка на „Борба“. Става въпрос за платено обучение в редовна форма, а при третокурсниците сумата е около 2500 лв. Желаещите за следващата учебна година със сигурност няма да плащат по-малко.

Значително по-ниски обаче са семестриалните такси при студентите, които се обучават в държавна поръчка. В същата специалност при първи, втори и трети курс те плащат само 460 лв. Именно изобразителното изкуство е най-скъпото направление, но въпреки това не липсват желаещи дори при платеното обучение.

ДОСТА СКЪП Е СЕМЕСТЪРЪТ И ПРИ КАНДИДАТИТЕ ДА УЧАТ МАТЕМАТИКА И КОМПЮТЪРНИ НАУКИ. Там семестърът при редовното обучение за първокурсници и второкурсници е 1609 лв. Науките за земята се заплащат с подобна сума – 1556 лв., като и в двете направления задочниците внасят наполовина по-малко пари. Разбира се, при държавната поръчка сумите са значително по-малки и са около 400 лв.

Голяма част от студентите избират Педагогическия факултет. Там специалностите са сред най-желаните, а дори при платеното обучение таксите са поносими. Първокурсници и второкурсници в момента внасят малко над 1000 лв. за семестър за редовно обучение и около 600 за задочно. Семестърът при държавна поръчка е 330 лв. Местата, гарантирани от държавата, обаче са доста по-малко в това направление от желаещите да учат специалностите във факултета.

СЕМЕСТЪРЪТ ПРИ ПСИХОЛОГИЯТА, КОЯТО СЪЩО Е СРЕД ЖЕЛАНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ, СТРУВА В ПЛАТЕНАТА ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ 1241 ЛВ., политическите науки са около 1100 лв., а правото се заплаща от първокурсници и второкурсници в размер на 1227 лв. за семестър.

Към момента най-евтин е семестърът при редовно обучение в направление туризъм, където семестриалната такса е 890 лв.

От Великотърновския университет припомнят, че таксите за обучение за летния семестър се заплащат в срок до 20 януари за задочници, до 25 февруари за редовните студенти и между 5 и 16 февруари за студентите в дистанционна форма на обучение.

Сн. ВТУ

One thought on “3300 лв. за семестър трябва да плащат желаещите да учат изобразително изкуство във ВТУ

  • 04.02.2023 в 23:58
    Permalink

    Този факултет е Уникален. Преподавателите винаги са на бира или нещо по- твърдо в лобито на Общината. След като старите измряха, няма кой да нарисува и един ТОРС. Освен фотошоп не владеят нищо. Ех на времето какви имаше….За три и кусур бона – в Белград или Ниш.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *