Възпитаници на градини и училища, общинари и културни дейци отбелязаха 24 май в Г. Оряховица

С празнично шествие, което премина по главната улица на града, започна Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Горна Оряховица. И тази година то бе предвождано от духов оркестър с диригент Димитър Михнев. В изпълнение на музикантите прозвуча химнът на светите братя Кирил и Методий.

Представителна група, водена от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, народния представител Димитър Николов, заместник-кметове, общински съветници, Общинска администрация, просветни и културни дейци поведе празничната колона.

Най-нетърпеливи да дефилират бяха децата от детските градини. Облечени празнично, усмихнати, с много цветя, балони и знаменца малчуганите преминаха през центъра на града. Като част от празничното дефиле на децата беше изпълнението на малките мажоретки от ДГ „Здравец“. Два бели гълъба пуснаха в небето над града възпитаниците на ДГ „Елена Грънчарова“. В празничното шествие тази година се включиха и децата от ДГ „Здравец“ в Първомайци.

С цветя, знаменца и балони дефилираха и учениците от учебните заведения в Горна Оряховица, като по традиция първи премина блокът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Ученици, облечени като светите братя и техните последователи, поведоха празничното шествие на училищата в града. Поздрав към горнооряховчани отправи и мажоретният състав при ОУ „Иван Вазов“. Част от блока на училището бяха и изявените в спорта момчета и момичета. Те дефилираха, окичени със спечелените от национални и международни състезания медали. Част от празничното шествие бе и блокът на някогашните ученици от випуск 1963 на СУ „Георги Измирлиев“, вече с посребрели коси. Атрактивен бе представителният блок на СУ „Вичо Грънчаров”, който бе воден от девойка и младеж в национални носии, носещи портрета на училищния патрон. Те бяха следвани от представители на Седми гвардейски ученически отряд. И тази година учениците от началния етап изписаха „Върви, народе възродени…“, следвани от пъстрия блок съученици. Акценти в представителния блок на училището бяха момчетата и момичетата от БМЧК, както и най-добрите спортисти със своите купи и медали. А поздрав към горнооряховчани отправи фолклорният инструментален състав на училището с ръководител Стефан Печикамъков.

Блокът на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ поведе шествието на професионалните гимназии. И тук отново дефилираха най-добрите спортисти на училището.

ПГЛПИ „Атанас Буров“ спазиха традицията всяка година цветовете на българското знаме да присъстват в редиците на представителния им блок. Тази година те пуснаха в небето десетки бели, зелени и червени балони.

Не по-малко пъстри и атрактивни, със знамена и балони бяха и блоковете на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“.

Блокът на ПТГ „Васил Левски”, който по традиция слага финал на празничното ученическо шествие, не остана незабелязан и тази година, воден от празнично украсени автомобили. Празникът в Горна Оряховица продължи с връчване на наградите „Млада Горна Оряховица“.

В 18,00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ премина и празничното шествие на абитуриенти от СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ и ПГЛПИ „Атанас Буров“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *