Водещи новиниОбщество

Самоводене е с най-дългата улична мрежа след В. Търново, в Буковец има само 2 км асфалт

САМОВОДЕНЕ Е СЕЛОТО, КОЕТО ИМА НАЙ-ДЪЛГА УЛИЧНА МРЕЖА СЛЕД ОБЩИНСКИЯ ЦЕНТЪР ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тя е с дължина от 54 км, а тази на старата столица е 112,6. В населените места обаче огромна част от настилката се нуждае от основен ремонт.

Най-малко асфалт има в село Буковец, където дължината на уличната мрежа е едва 2 км.

С един повече е в Райковци и Ялово. А третото място в класацията за най-много улици се държи от Ресен. Селото разполага с точно 50 км, повечето от които също са за основен ремонт.

В другите два града – Дебелец и Килифарево, уличната мрежа е съответно 28 и 27 км. По 26 км са улиците в Присово и Пчелище, 20 са в Беляковец, а в малкото село Въглевци – 19. Почти толкова са в Плаково, Леденик, Момин сбор, Русаля и Къпиново, а в Хотница уличната мрежа е 22 км.

Останалите населени места са с мрежа от около 10 км, а в Пушево, Емен и Шереметя тя е по 5 км. Интересното е, че малкото село Габровци е описано с улична мрежа от 23 км, които вероятно обхващат и съседните махали.

Общата улична мрежа в общината е 680,7 км. Дискусия по темата имаше миналата година и в Общинския съвет. Тогава стана ясно, че 209 км е четвъртокласната пътна мрежа, от които 35 км са в добро състояние, 35 – в задоволително, а над 60 км са в лошо състояние. За ремонта и рехабилитацията са необходими 69,5 млн. лв. В населените места в лошо състояние са 121 км улици. 112 км е уличната мрежа в град Велико Търново. За нейния ремонт са необходими 54,7 млн. лв.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *