Водещи новиниОбразование

Студент, прикован към инвалидна количка, получи стипендия от ректора на ВТУ

20-ГОДИШНИЯТ РАДОСЛАВ БОРИСОВ ОТ СТАРАТА СТОЛИЦА, КОЙТО, ВЪПРЕКИ ЧЕ СТРАДА ОТ ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ И Е СЪС 100 ПРОЦЕНТА ИНВАЛИДНОСТ, СТАНА СТУДЕНТ, бе удостоен с лична стипендия на ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Димитър Димитров

Младежът е първи курс в специалност „Археология“ и се обучава в електронна форма поради невъзможността да се придвижва до залите за лекции. Той бе информиран за изненадващия жест от представители на Студентския съвет на вуза. В навечерието на 8 декември те го посетиха вкъщи, за да му връчат финансовия стимул.

„Стипендията на ректора е учредена на името на чл.-кор. проф. Александър Бурмов – основател и първи ректор на Великотърновския университет, по повод 100-годишнината от рождението му. Тя се дава от лични средства на ректора проф. д-р Димитър Димитров“, обясниха младежите, станали посланици на благородната инициатива.

Радослав се бори със заболяването мускулна дистрофия. През 2022 г. младежът бе изправен и пред предизвикателството да защити правото си на образование, след като административна спънка му попречи да вземе диплома за завършен 12-и клас. Заради неуредицата той пропусна една година, в която можеше да стане студент. Стигна се до намесата на образователното министерство, което предприе компромисно решение в полза на младежа. Радослав държа задължителните матури в домашна обстановка. От ВТУ му запазиха място за следване в направление „Археология“ и тази есен най-сетне той получи студентска книжка. Следването му е изцяло за сметка на вуза.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *