Забава и знание

Скалпът страда, ако не мием често косата си

Ако човек не мие често косата си, трудно ще поддържа скалпа, коментира дерматологът Доун Дейвис.

Често мислим за шампоана и какво е въздействието му, но забравяме скалпа, казва д-р Дейвис. “Рядкото миене на косата – има тенденция да се дават такива съвети, може да причини натрупване на мъртва кожа и мазнини върху скалпа, които, от своя страна, да доведат до дерматит или пърхот.”

Текстурата и нуждите на косата при всеки човек са различни. Независимо от това има отправни точки, които може да бъдат следвани от всеки. Цветнокожите могат да я  мият веднъж или два пъти седмично. Всички останали обаче трябва да мият косата и скалпа веднъж на всеки два-три дни. Някои пациенти могат дори да мият косата си всеки ден.

Пърхотът е най-честата форма на себореен дерматит. Проявява се под формата на снежинки от кожа без зачервявания или възпаления на скалпа. Обикновено той може да бъде контролиран с медицинска козметика.

Макар това състояние на скалпа да не изглежда привлекателно, то няма общо с хигиената, коментира Американската академия по дерматология. Третирането при всеки човек трябва да бъде в съответствие с неговия тип коса. Хората с тънки и естествено прави коси, както и тези с мазен скалп, трябва да мият косата и скалпа си по-често. Естествено къдравите се мият при необходимост, а ако се използва шампоан против пърхот, е добре да се втрива в скалпа, а не в косата.

Пърхотът налага и защита на скалпа от слънцето. Хората с тънки коси би трябвало да носят шапки.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *