Горещи новиниОбразование

Университетите започват стачни действия в навечерието на 24 май

Университетите в цяла България, включително във Велико Търново, започват стачни действия в навечерието на 24 май.

Поводът е неизпълнени ангажименти от държавата в Закона за висшето образование. Мотивите са посочени в отворено писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Димитър Главчев, до министерства, институции и до лидерите на парламентарно представените партии от Съвета на ректорите в Република България.

Исканията на ректорите, сред които е великотърновският проф. Димитър Димитров, са за осигуряване достигането на средна брутна работна заплата за академичния състав в държавните висши училища, не по-малка от 180 на сто от средната брутна работна заплата за страната, и осигуряване на минимална основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища, не по-малък от 125 на сто от средната брутна работна заплата за страната.

„В навечерието на най-светлия за академичната общност празник – 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, сме принудени да се обърнем към цялата общественост в пореден опит да бъдем чути и разбрани.

Преподавателите, учените и служителите в администрацията на висшите училища са гръбнакът, който формира т. нар. „елит на нацията“. Необходимо е грижата за българската наука и образование да е изведена като основен национален приоритет в политиките на държавата. През последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват.

Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори в университетите са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от европейските образователни институции).

С огромни усилия през март тази година с изменение на Закона за висшето образование по настояване на цялата система са приети правила, обвързващи предвидените средства от държавния бюджет за образование и наука с определен минимален процент.

Трудовите възнаграждения на академичния състав на държавните висши училища са фиксирани спрямо средната брутна работна заплата за страната“, е част от позицията.

2 thoughts on “Университетите започват стачни действия в навечерието на 24 май

  • ТВУ е в перманентна необявена стачка и е въпрос само на депеша от ДС да бъде обявена официално. Има и професори, които от 10 г. ходят само да получават заплати, но те са с жълти книжки и атестирани. Но никога няма да станат почетни граждани на с. Попица, така че всичко в образованието и гражданското общество ще е наред.

    Отговор
  • В Стачния комитет е Христо Бонджолов и неговото протеже самозваният синдикалист, бизнесмен, шофьор и виночерпец на последните трима ректори Владимир Владов. Поназнайващ гръцки. По време на мандата си, два пъти почетния гражданин от с. Попица и прибирал от ВТУ по 200 000 на годишна данъчна ставка. Ректори милионери. Тук:https://www.segabg.com/hot/category-education/nay-bogatiyat-rektor-si-dokarva-pochti-polovin-milion-godishno

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *