Горещи новиниГорна ОряховицаОбщество

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при кмета на Горна Оряховица и му наложи глоба от 5000 лева

Николай Рашков: „Обжалвам, няма облага, а съм вкарал в общинския бюджет 613 000 лева след търг с постигната цена с 50% над пазарната

 

КПКОНПИ откри конфликт на интереси при кмета на Горна Оряховица Николай Рашков и му наложи глоба от 5000 лева.

КПКОНПИНарушението е, че по силата на договор за покупко-продажба на недвижими имоти от 24 ноември 2023 г. се е разпоредил с общинско имущество в интерес на “Мирвана“ ООД, в което е бил съдружник и управител до 16 ноември 2023 г. Това представлява нарушение на разпоредбата на чл. 77, ал. 3 от ЗПК. Решението на Комисията за противодействие на корупцията е от 10 юни и може да се обжалва.

През лятото на 2023 г. Община Горна Оряховица е обявила търг с тайно наддаване за продажбата на 8 поземлени имота с обща площ от 8785 кв.м. На него се явяват три търговски дружества, като най-висока цена е предложена от “Мирвана“ ООД, чийто управител към онзи момент е бил Николай Рашков. Твърди се, че след встъпването си в длъжност като кмет на община Горна Оряховица, а като такъв и представляващ Общината, на 24 ноември 2023 г. Рашков е подписал договор за покупко-продажба на посочените имоти с “Мирвана“ ООД, представлявано от В. С. Д.– майка на Николай Рашков”, пише в решението на КПКОНПИ, с което „Борба“ разполага.

Към сигнала е приложено копие на Договор за покупко-продажба на недвижими имоти.

Николай Рашков се е явил на изслушване във връзка с образуваното срещу него производство за установяване на конфликт на интереси.

“Препис от решението да се изпрати на Окръжна прокуратура – Велико Търново, с оглед преценка за реализиране на правомощията й по чл. 93, ал. 2 от ЗПК, съгласно който прокурорът може да подаде протест до съда в едномесечен срок от съобщаването на решението, с което се установява липсата на конфликт на интереси, както и с оглед правомощията му по надзор за законност на административните актове”, се казва още в становището на КПКОНПИ.

Потърсен за коментар по случая Николай Рашков заяви, че ще обжалва становището.

“Сигналът срещу мен е от предшественика ми Добромир Добрев. От този, срещу когото се извършват прокурорски проверки и разследвания за злоупотреби. Ситуацията в моя случай е ясна. Явил съм се на търг през август, спечелил съм го. Като кмет тогава Добрев е издал заповед и е разпоредил, че аз съм печеливш, като съм платил огромна сума много над пазарната стойност и на базата на тази заповед съм платил, като съм си изпълнил ангажимента по тръжните процедури. Процедурата изцяло е извършена от него. Освен това, за да има конфликт на интереси, трябва да има облага. Такава няма и никъде няма такава констатация при проверката на КПКОНПИ. Вкарал съм в общинския бюджет 613 000 лева на базата на търг с постигната цена с 50% над пазарната”, коментира Николай Рашков.

Веселина АНГЕЛОВА

2 thoughts on “КПКОНПИ откри конфликт на интереси при кмета на Горна Оряховица и му наложи глоба от 5000 лева

  • Ама тоя много нагъл. Заслужават си грознооряховчани.

    Отговор
    • Защо да е нагъл? Защото е станал кмет ли?

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *