Култура

На 3 август в старата столица ще лумне “Огънят на Анадола”

Световното турне на танцовото шоу минава през шест български града

След Америка, Китай, Европа и голямата гала в Истанбул на 29 юни, трупата ще танцува в летните театри на Шумен (2 август), Велико Търново (3 август), Варна (4 август) и Бургас (5 август), както и в Античния театър в Пловдив (6 август) и „Арена Спартак“ в Кърджали (8 и 9 август).

„България има много специално място в сърцето ми. Обичам страната Ви, усещам ритъма на българските танци, откривам много близки елементи между тях и турския традиционен танц. Някои от танцьорите са български турци в трупата и това прави връзката ни още по-дълбока. За първи път ще представим нашия спектакъл в български градове, в които никога не сме гостували. Това е вълнуващо преживяване, защото разширяваме географията на спектакъла“, каза Мустафа Ердоган, месец преди да посети България отново.

Световните медии определят спектакъла като „най-значимото танцово представление, в което традиция и модерност се срещат по един блестящ начин“.

Според книгата за рекордите „Гинес“ това е „най-бързото шоу, в което за секунди танцьорите сменят ритъма“.

За 25 години трупата на световноизвестният хореограф Мустафа Ердоган представя спектакъла на четири континента.

„Най-вълнуващо беше на огромната сцена пред Айфеловата кула в Париж и пред пирамидите в Египет“, казва Ердоган.

Той създава няколко запомнящи се танца, които днес се изучават в различни школи по света. Със своята оригиналност се отличава танцът на дервишите. Танцьорите са облечени в традиционни бели роби. Те се въртят около оста си с впечатляваща скорост.

„Не е лесно да се представят традиционни танци в съвременен вариант, запазвайки автентичната основа.

Такъв е например танцът с тъпани, в който публиката усеща с всички сетива мощта на единството.

Десетките танцьори се движат в безупречен синхрон с тъпан в ръце, а неговата мелодия действа хипнотизиращо“, разказва Мустафа Ердоган.

Той повече от 45 години се е посветил на турската танцова и музикална култура.  За него пътуването във времето и представянето на исторически сюжети чрез танца, е мисия. Хореографът признава, че най-трудно е поставил опасния танц със саби, в който ритъм, огън, танц се свързват по един необикновен начин.

25 години „Огънят на Анадола“ , снимка – организатори

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *