245 четения

Коронакризата удари бюджета на Велико Търново, приходите в хазната намалели в пъти

Редуцират се неналежащи разходи в инвестиционната програма, опитваме да наваксаме с оптимизиране на харчовете

 

КОРОНАВИРУСЪТ НЕ ДОНЕСЕ ПРОГНОЗИРАНАТА ОТ ЩАБА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ И СМЪРТНОСТ, НО ПЪК УДАРИ БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Градската хазна позакъса с постъпленията заради секналия туризъм и голяма част от неработещия бизнес в последните месеци. За силно редуцираните приходи допринесе и пакетът от икономически мерки, предложен от кмета Даниел Панов, за облекчаване на местните предприемачи, които бяха освободени от заплащането на наеми за общински имоти. Все пак финансистите са оптимисти за тазгодишния рекорден общински бюджет и се надяват, че с оптимизирането на някои неналежащи разходи по инвестиционната програма, както и чрез прецизирането на някои договори с външни контрагенти, постепенно ще наваксат изоставането в приходите.

Постъпленията в хазната на Велико Търново са в пъти по-малко от предвиденото, сочат данни за първото тримесечие на тази година, когато бе обявено и извънредното положение. Информацията е входирана за разглеждане и в местния парламент.

БЮДЖЕТ 2020 НА ОБЩИНА В. ТЪРНОВО ВЪЗЛИЗА НА 96,6 МЛН. ЛВ. За първите три месеца от планираните малко над 49 млн. т.нар. „държавна отговорност“, представляващи пари от хазната на държавата за делегирани на общините дейности, са преведени 15 млн. лв., сочи финансовата справка.

При планирани приходи от 300 хил. лв. под формата на патентен данък са влезли едва 66 хил. Малко над 3 млн. лв. пък са постъпленията от имуществени налози при план от 14 млн. От данък сгради при разчет 5,7 млн. лв. се отчитат приходи от 1,1 млн. Драстичен спад с оглед блокираните бизнеси има при приходите от общинска собственост – едва 988 хил. лв. при план 5,6 млн. Само 2 млн. са събрани от общински такси вместо очакваните 8,6 млн.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Коронакризата удари бюджета на Велико Търново, приходите в хазната намалели в пъти

  • 02.06.2020 в 20:56
    Permalink

    Може да намалите лриходите на общинските съветници и намалите общинската администрация и може да ви стигнат парите.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!