Общество

Къща на ул. „Гурко“, дарена от именит художник на Общината, тъне в разруха

Даниел Панов: „Проблемът е отдавна, актуализираме сметката за поправката”

 

Къщата на художника Иван Христов на ул. „Гурко” 17, дарена от самия него на Община В. Търново за галерия, тъне в разруха, алармира съветникът адвокат Калоян Янков на последната сесия на местния парламент. Творецът, роден през 1900 година и учил в Мюнхен, оставил и 30 свои великолепни картини на търновското кметство. Преди 15 години общинската вече къща е ремонтирана по проект „Красива България“, но впоследствие занемарена. Пропаднал е и опитът на Община В. Търново да я отдаде под наем срещу ангажимент за реконструкция. Неотдавна пък пожар в съседен имот увредил част от покрива допълнително.

Сградата ще се възстановява след актуализация на проекта за ремонт и на количествено-стойностната сметка и след осигуряване на финансиране. Това пък каза кметът Даниел Панов в отговор на въпрос на общинския съветник от „Демократична България” Калоян Янков.

Панов обясни, че Общината е собственик на сградата, паметник на културата, с акт за публична собственост от 1998 г. Тя е с обща площ от 240 кв. м, от които 134 са застроени. Има масивна конструкция на два етажа, като на първия е разположена картинна галерия, а на втория – ателие.

„Със свое решение от 2017 г. Великотърновският общински съвет дава съгласие за отдаване под наем на имота за срок от 5 години с условие запазване на предназначението му за картинна галерия и ателиета за творческа дейност. Организираните тръжни процедури не са проведени поради липса на кандидат, въпреки че имаше подадени заявления”, допълни Даниел Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Къща на ул. „Гурко“, дарена от именит художник на Общината, тъне в разруха

  • Трудно е във всички отрасли, но и е една възможност да се поработи, върху това, което е най- важно за България и региона.Туризма. Сега е момента да се подобрят структурите, инфраструктурата, хотелите …обслужването. Има много термални извори, и държавата трябва да инвестира най- много в тези неща. Бъдещето е в туризма.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *