785 четения

Търновци почетоха 135 години от Съединението на България

ДЕСЕТКИ ТЪРНОВЦИ СЕ СЪБРАХА ПРЕД ПАМЕТНИКА „МАЙКА БЪЛГАРИЯ“, ЗА ДА УЧАСТВАТ В ТЪРЖЕСТВАТА, ПОСВЕТЕНИ НА 135 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Ритуалът започна с издигането на българското знаме пред сградата на Община Велико Търново.
„Съединението е сред онези бележити събития в хилядолетната ни история, чийто букви в общобългарската летопис са сред най-големите и най-ярките. И няма как да е другояче. Епохално по своя характер дело на целия български народ,  Съединението е символ на непреклонния български дух и на истинския, искрения, неподправен, безкористен патриотизъм. Затова това събитие, чиято кулминация на 6 септември 1885 г. отеква силно в световния печат, е описано с думите „българското чудо“. Цяла Европа е впечатлена от смелостта на българите от двете страни на Стара планина, несправедливо разделени след злощастния Берлински конгрес“, каза в словото си зам. кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев и припомни, че именно в старата българска столица е направена първата решителна и изключително важна крачка към Съединението.
„Съединението на Княжество България и Източна Румелия като мирен и цивилизован процес започва и завършва в Търново. Именно тук е създаден и прочетен за пръв път официалният манифест на княз Александър I. Документът е написан и представен в присъствието на председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, на министър-председателя Петко Каравелов и на всички делегати“, разказа историкът Тодорка Недева, уредник в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Тази година нейна беше честта да припомни на търновци най-интересните факти, предшествали Събитието и участието на Търново в тях.
Тържеството продължи пред паметника „Майка България“, където отец Славчо отслужи благослов, а официалните лица и гражданите поднесоха венци и цветя.
Ритуалът завърши с преминаването в тържествен марш на почетния караул на Националния военен университет „Васил Левски“. Късно вечерта за търновци и гостите на града ще бъде излъчен спектакълът „Царевград Търнов- звук и светлина”.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Търновци почетоха 135 години от Съединението на България

  • 06.09.2020 в 17:18
    Permalink

    Такива хора трябват на Бългаия , Търновци са истински Патриоти .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *