774 четения

Три 11-годишни деца замениха уседналия живот пред компютрите с почистване на квартала си

Малчуганите предизвикаха кмета Даниел Панов да засади дърво

 

ЗА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ГРАДСКАТА И ПРИРОДНАТА СРЕДА СЕ ОБЯВИХА ТРИ 11-ГОДИШНИ МОМЧЕТА във Велико Търново. Теодор Еврокиев, Винченцо Атанасов и Тихомир Тодоров направиха оборка на район в комплекс „Слънчев дом“, в който дълго време се трупали боклуци от възрастните. Петокласниците в ОУ „П. Р. Славейков“ сами поели инициативата да изчистят и признават, че всъщност го правят периодично от година и половина.

Преди няколко дни малчуганите посетили площадката зад блока на улица „Слънце“ N 13 и били възмутени от солидното количество отпадъци, на което се натъкнали. С джобните си пари купили чували и ръкавици и без много да се колебаят, започнали да събират сметта.

„Това е детска площадка в междублоковото пространство, но възрастните замърсяват. Не използват кошчетата, а хвърлят директно на земята бутилки и кенчета от бири, фасове, пластмасови чашки и други изделия. В резултат на това почвата започна на мирише неприятно“, обоснова мотивите за инициативата на доброволната група един от участниците в нея – Теодор.

По думите му тримата успели да напълнят три големи чувала с отпадъци и въпреки че тежали много, сами ги пренесли до контейнера.

Момчето заяви, че те всъщност многократно са правили оборка на участъка, но не след дълго мястото се сдобива отново с боклуци.

„За първи път оповестихме публично – в социалната мрежа Фейсбук, че сме почистили. ТАГНАХМЕ КМЕТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ, ЗАЩОТО ИСКАМЕ ДА ПРИВЛЕЧЕМ ВНИМАНИЕТО МУ ПО ПРОБЛЕМА. На тази площадка не се появяват ангажираните в чистотата в общината. Никога не сме виждали някой да идва да премете и да поддържа ред“, подчерта Теодор.

Той обясни, че с Винченцо и Тихомир са възпитани от родителите си да полагат грижа за природата и не може да си обясни апатията на възрастните към замърсяването.

Доброволното трио планира през пролетта да помоли за одобрение от общината да проведе акция за засаждане на дръвчета в паркове и градинки. Момчетата се надяват да успеят да увлекат в инициативата си и кмета на старата столица. Целта им е да се осигури повече зеленина, която да балансира застрояването.

Трите деца са се включвали в националната кампания „Да изчистим България заедно“ и в организирани събития от групата „Доброволно чистене във Велико Търново“.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: личен архив

Един коментар за “Три 11-годишни деца замениха уседналия живот пред компютрите с почистване на квартала си

  • 12.01.2021 в 14:11
    Permalink

    Браво момчета, трябва да популяризирате във всички населени места тази ваша прекрасна акция. Крещяща нужда има от такива като вас. Незнам как не виждат някои хора, че са заобиколени от толкова боклуците и щастливо си живеят и даже намират да се оплакват от Държавата.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *