Самотен баща с дъщеря и племенник сирак мечтае за общинско жилище

Раиф Ахмед живее на квартира в Асенова махала и се бои да не остане с децата на улицата

 

Раиф Ахмед с дъщеря си и племенника си

САМОТЕН БАЩА ОТГЛЕЖДА БЕЗ ЧУЖДА ПОМОЩ РОДНАТА СИ ДЪЩЕРЯ И 12-годишния син на брат си, който е пълен сирак. Раиф Ахмед, който е по-известен като Рафо Ахмедов, живее на квартира в кв. „Асенов“ във Велико Търново на ул. „Васил Друмев” 5. 49-годишният самоук майстор и готвач мечтае за общинско жилище в този район на старата столица, защото децата учат в близките ОУ „Христо Ботев” и Хуманитарна гимназия. Рафо е приел съдбата си още преди години и вместо да остави на държавата дъщеря си Филиз, води битка за настойнически права с майка й, която я изоставя, и печели. Днес майката вероятно е в Турция, но така и няма намерение да му плати и лев от близо 8000 лева по изпълнителен лист за дъщеря им, разказва Рафо.

ФИЛИЗ Е ВЕЧЕ НА 17 Г. И УЧИ ЗА РЕХАБИЛИТАТОР. Момичето живее от детски надбавки, без средства и грижи от майка си. Животът довел във В. Търново Рафо преди години от родното му село Крепча.

Дарители са зарадвали семейството с подаръци за Нова година.

После на бял свят дошла Филиз, но майка й ги изоставила. С много усилия и винаги потънал в безпаричие и без дом, Рафо успял долу-горе да подреди живота на двамата. Преди години се запознал с възрастен мъж, който сега е в дома в Балван. Той го оставил да живее на квартира срещу 150 лева в къщата му във Велико Търново. Междувременно имота преписал на хора от Павликени, защото нямал роднини. Днес Рафо се страхува, че собствениците могат да го изгонят да улицата с двете деца, ако добрият старец поеме към своя вечен дом.

РЕДОМ С ТАЗИ ГРИЖА ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА СТАНАЛА ТРАГЕДИЯ В СЕМЕЙСТВОТО НА брат му Съби, който живеел в Крепча с жена си и сина си Сабри Събев. Съпругата на брат му била бременна с второ дете. Била на хемодиализа и получила удар. Починала през февруари 2020 г. Тогава Рафо прибира брат си и племенника си в квартирата независимо от личното си мизерно съществуване. Братът Съби обаче починал в мъки през октомври м.г.

„Така останах с две деца и с мизерни доходи. Аз ходя да работя на частно, поддържам машини, самоук майстор съм, неволята ме научи. Пак тя ме направи и готвач, чистач и родител на две деца. По Коледа се запознах с кмета на Велчево Мустан Юсменов и с негови приятели от селото. Тези хора купиха дрехи за Сабри за 200 лева – маратонки, анцузи. Донесоха му ги на крака, снимки направихме”, с вълнение разказва Рафо. Той и децата му получили и още дрехи от други добри хора.

ЧУДЕСАТА НЕ СВЪРШИЛИ С ТОВА, ЗАЩОТО ТОЙ УСПЯЛ ДА СТАНЕ НАСТОЙНИК НА ПЛЕМЕННИКА СИ, а кметът на Велчево го регистрирал в селото, защото момчето няма адресна регистрация. Други добри хора успели да запишат Сабри в ОУ „Христо Ботев” и сега той е в VI клас. Той и Филиз се разбират чудесно и успяват да се справят с онлайн обучението. Рафо пък подчертава, че си има хладилник, пералня, храна и друга покъщнина. Моли обаче за общинско жилище, което ще си плаща редовно. Защото се страхува да не остане през зимата на улицата. Знае отлично, че за тази бъдеща добрина от общината трябва да се води на трудов договор, но се надява и това добро да му се случи.

„Моят благодетел вече е на 86 години и може да умре. Той ме е пуснал в тази квартира докато е жив, такава е уговорката! Ами като си отиде и онези хора от Павликени ни изгонят ? Какво ще правя с двете деца, които са най-важното нещо в живота ми? Моля ви да напишете моята история и все някой може да ми се обади на тел. 0885 558 644. Искам само общинско жилище, нищо друго”, апелира още Рафо, станал баща по неволя и на своя племенник.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.