Експонираха 4-тонен постамент в древноримския град в Никополис ад Иструм

Антиката е спасена от иманярско посегателство

В древноримския град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп бе експониран античен каменен постамент, спасен от иманярско посегателство. Тежащият около 4 тона профилиран постамент се е намирал в коритото на р. Росица на 300 метра източно от античния град. Последно е заснет с дрон от екип на Регионалния исторически музей във Велико Търново през 2020 г.


През късната есен на миналата година иманяр е извлачил с трактор артефакта от речните води и го е заровил в близката околност, докато уреди евентуалната продажба. След подаване на сигнал в полицейското управление в Горна Оряховица, кражбата е разкрита на 31 март тази година. Още на следващия ден, благодарение съдействието на поделенията на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Велико Търново, 4-тонният каменен постамент е експониран в лапидариума на никополис ад Иструм.
В основата на внушителния постамент има надпис, който предстои да бъде разчетен. Тепърва предстои научното изследване на паметника, датиран от времето на династията на Северите – първата четвърт на ІІІ век.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-РИМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.