1360 четения

Нова спортна площадка на открито за 100 000 лв. радва жителите на Раданово

Кметът Йордан Йорданов: „Хората поискаха да се върна на поста отново, това ми е четвърти мандат”

 

НОВИЯТ СТАР КМЕТ НА РАДАНОВО НИ ПОСРЕЩА С ЧАЙ И СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО МЕД в обновения кабинет. След почивка от един мандат той отново управлява селото след последните местни избори. Йордан Йорданов е усмихнат и доволен от свършеното от началото на поредното му управление. На въпроса защо реши отново да се кандидатира, той отговаря така: „Хората ме поискаха да се върна на поста, така подкарах четвъртия си мандат. Имам година до пенсия, но понеже ме поискаха, не отказах и имам още много хъс да свърша каквото е нужно за хората. Неслучайно моят девиз за изборите винаги е бил, че обичам родното си село и има още какво да свърша за него! И се хвърлих в битката, но доста хора, които през 2015 г. бяха против мен, сега гласуваха за мен. Може би преди просто им бях омръзнал да кметувам 12 години.“ И припомня, че в предишните мандати в селото са влезли 1,5 млн. лв. и дори идвали от телевизията.

През четирите години, когато не е бил кмет, той е понаучил доста нови неща. Две години е работил в общинското предприятие „Чистота“ като технически организатор на сметосъбирането в общината. През другото време на отдиха разтропаният мъж се е занимавал с пчелина със 100 кошера, радвал се е на синовете си, единият от които е полицейски шеф, на внуците и на съпругата си Елка, която е медицинска сестра, и покрай работата си се грижи за него, за дома и за градината с всевъзможни разсади.

ХОРАТА МУ КАЗАЛИ, ЧЕ АКО ЗА ЕДИН МАНДАТ ИЗЧИСТИ ГРОБИЩНИЯ ПАРК, който бил напълно занемарен и в драки и дървета, ще е направил много за родното си село. Той успял да се справи за месеци и сега вечният дом на радановчани от 16 дка е приятно място за отдаване на почит на близките. Били изхвърлени около 50 камиона с отпадъци само от гробището, както това е направено и от трите незаконни сметища в селото. В момента в Раданово има 68 контейнера за смет, но според Йордан Йорданов са нужни поне още 15, за да няма оправдания за липса, защото в най-голямото село с постоянен адрес живеят 1950 жители.

„Първата ми задача беше да изчистя селото и да бъде във вида, в който го оставих през 2019 г., когато не успях да взема вота. Е, след година и нещо съм доволен от себе си – освен гробището и паркът в центъра свети, отново освежихме детския кът на площада с рисунките, улиците също са облагородени. Независимо от всички усилия проблемът със сметищата в цялата страна е огромен. Депата в населените места са затворени и боклуците се карат до общинския център, след това до Бяла. Трябваше във всяко населено място да си има поне две законни площадки – за строителни и за растителни отпадъци”, смята 64-годишният селски управник. Той смята, че трябва да се купи общинска дробилка, защото има проблем с извозването на събраните храсти. Големият проблем във всяко малко и голямо селище у нас са дупките по пътищата. В Раданово през м. г. са изхарчени 7000 лв. за инфраструктура, а за тази е предвидена направата на 6 улици – две с асфалт и четири с трошляк. Това със сигурност ще се случи, защото за пръв път от много години бюджетът на селото сега е 91 440 лева.

НАЙ-ХУБАВОТО НЕЩО ОТ НЯКОЛКО МЕСЕЦА НАСАМ В ГОЛЯМОТО СЕЛО е откритата нова спортна площадка за 100 000 лева по европейски проект. Игрището е в единия край на селото, с изкуствена настилка и отворено постоянно. До него има и детски кът с нови уреди. То е изградено на 800 кв. м за 5 – 6 месеца през м.г. чрез фонд „Земеделие” и по Програмата за развитие на селските райони. Кметът не може да се нарадва на спортната придобивка, но се заканва, че замърсителите ще бъдат глобявани. Хвали се и с ремонта за 35 000 лева на покрива на здравната служба и естествено, с местния футболен тим „Вихър”, който е сред най-добрите не само в общината.

ЗА МИНАЛАТА ГОДИНА В РАДАНОВО ИМА РОДЕНИ 16 ДЕЦА, а от началото на тази година са три. Текучеството в селото обаче е голямо, защото много от жителите ходят на гурбет в чужбина – Германия, Англия, Холандия, като вземат и децата си. Заради този демографски проблем и тук учениците в училището са доста по-малко от предишни години, а 30 от тях ходят на училище в Полски Тръмбеш. Поминък няма и кметът тъжно си спомня как едно време имало 1000 крави в стопанството, а сега са само няколко, а регистрирано прасе няма нито едно. Има обаче 10 – 15 търговски обекта, през лятото и есента доста хора си изкарват прехраната от събиране на билки и орехи. Раданово се слави и с голяма ябълкова градина и с оранжериите на Бисер Александров, който ги увеличава в годините.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Нова спортна площадка на открито за 100 000 лв. радва жителите на Раданово

  • 07.04.2021 в 14:48
    Permalink

    Ето това се казва Кмет на място. Дано си вземат поука всички Кметици. Жените по принцип трябва да са по добри домакини от мъжете , но на практика не е така. Чистотата или я имаш или не. Не е оправдание. Парите също.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *