1320 четения

Ирена Стасинопулу – адвокатът, който защити 3500 жители след обгазяване

16 април – Ден на Конституцията и юриста

 

Адв. Ирена Стасинопулу

ТЯ Е ВИНАГИ УСМИХНАТА, ЧАРОВНА И ТЪРСАЧ НА СПРАВЕДЛИВОСТ. Бе един мандат общински съветник, а сега е зам.-председател на местната организация на социалистите във В. Търново, член е на дисциплинарния съд на Адвокатския съвет. Участва в проекти и бе първият ръководител на Регионалния център за безплатни консултации.

Ирена Стасинопулу е родена и израснала във Велико Търново, избрала е обаче Дебелец за свой дом и живее там, защото смята, че с натрупания адвокатски опит от близо 20 години може да бъде полезна на хората от малките населени места. Това тя доказа след обгазяването на Дебелец от цистерна със стирен през 2011 г., когато подаде ръка на 3500 жители, които по съдебен път успяха да получат обезщетения заради стреса от евакуацията, който трябваше да преживеят. Адв. Стасинопулу не остави нито един човек, поискал съдебна справедливост, да остане извън списъка. Делата се гледаха години, но накрая приключиха успешно. Тя е адвокатът, който помогна и на бащата на убитата барета при кървавата баня в дома на Петко Стрелеца в Лясковец да получи поне част от присъденото обезщетение за сина си.

ВСЪЩНОСТ ФАМИЛИЯТА НА ИРЕНА Е ГРЪЦКА, ЗАЩОТО Е живяла в Гърция над 10 години и се е омъжила за грък. Сега е щастливо разведена, а двамата имат дъщеря, която учи психология в София. В момента адв. Стасинополу отново се е заела със справедлива кауза – участва в един проект на Националното бюро за правна помощ, който касае достъп до правосъдие на лица, които живеят под прага на бедност. Специалният фокус е насочен към жени и деца и към ромската общност. Заедно с нея по този проект работят още четирима търновски адвокати, които дават безплатни консултации на бедните със съдействието на координатор от „Амалипе”. Този социален проект е поредният за нея, съвсем наскоро е участвала в подобен. Така тя приема все случаи или проекти, които са свързани с някакъв вид справедливост, но какво е за нея тази дума?

„Защо станах адвокат? Точно заради справедливостта, но това не беше детската ми мечта. Когато се завърнах от Гърция с две дипломи за висше образование, бях на кръстопът. Като изкарах юридическия стаж, осъзнах, че адвокатската професия е моето поприще със сигурност. Ние сме коректив на системата, ние сме свобода и имаме възможност да помагаме. Това стана моята мисия на живота. Вярвам, че ако всеки ден правиш добрини, си добър човек. Следвам това верую и ми харесва да бъда адвокат”, споделя Ирена.

НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ ОБАЧЕ КОЛКО ТОЧНО ДОБРИНИ ПРЕЗ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ Е НАПРАВИЛА. Но денят й винаги започва с усмивка и това я прави щастлива. Затова казва, че е позитивен човек, особено когато всички около нея са добре и здрави. Значи животът е хубав и просто трябва да му се радваме, пак с усмивка допълва Ирена. Понякога е гневна и лоша, когато се сблъска с несправедливост и лъжа. Много обича да пътешества и това е нейното хоби. Обича и хубавото вино, независимо дали е бяло, или червено, и трудовата терапия в двора в Дебелец, която е една от причините за нейната усмивка. Какво е за нея 16 април ? Един от най-хубавите празници, защото на този ден е приета Търновската конституция, а този ден е празник на всички юристи. Заради пандемичната обстановка обаче днес Адвокатският съвет не замисля някакви изяви, за разлика от предишни години.

Нели СУКОВА

Сн. Валери СТАВРЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *