Начетоха трима от ТЕЛК в Павликени за инвалидна пенсия, която после е отнета

Шефката д-р Албена Ламбева и двама членове ще връщат на държавата 1390 лв.

 

ТРИМА ЧЛЕНОВЕ НА ТЕЛК В ПАВЛИКЕНИ СА НАЧЕТЕНИ при ревизия с 1390 лева за отпускане на инвалидна пенсия, която после е отнета от НЕЛК и за лицето е обявено, че няма право на такава. Председателят на лекарската комисия към болницата в града д-р Албена Ламбева и нейните колеги Р.Р. и Н.Н. трябва да върнат сумата на държавата, след като Административният съд във В. Търново е отхвърлил жалбата им против решението на директора на ТП на НОИ в областния град от 23 март 2021 г.

Тримата членове на ТЕЛК твърдят, че неправилно е отхвърлена жалбата им срещу разпореждането, с което са задължени солидарно да внесат сума по ревизионен акт за начет от 28.01.2021 г. на старши инспектор по осигуряването в ТП на НОИ – В. Търново, в общ размер 1390 лв., от които главница 1315 лв. и лихви 75,47 лв. Според лекарите начетът противоречи на разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване.

С ЕКСПЕРТНО РЕШЕНИЕ НА ТЕЛК при „МБАЛ – Павликени“ ЕООД ОТ 5 МАРТ м.г. на М.М.Р. е била определена трайна намалена работоспособност 78% със срок от 3 години. Това решение на ТЕЛК е било обжалвано от ТП на НОИ – В. Търново, по закона за здравето пред НЕЛК, което не е честа практика.

През август м.г. специализиран състав по хирургични и ортопедични болести е отменил решението на ТЕЛК по отношение на оценката на работоспособността на М.М.Р. Определен е нов процент на намалена работоспособност от 60%. Това решение на НЕЛК не е обжалвано по съдебен ред и е влязло в сила. След постановяване на това решение освидетелстваното лице няма право на лична социална пенсия за инвалидност, тъй като не отговаря на изискванията и отпускането на пенсия е прекратено. Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК) изрично посочва, че дадената оценка на неработоспособността е необоснована, тъй като в медицинското експертно досие липсват данни за извършени оперативни интервенции.

После е възложена ревизия по разходите за отменени актове на ТЕЛК при „МБАЛ – Павликени“ ЕООД, връчена на тримата жалбоподатели, а след това е връчен и акт за начет от 1390 лв. за неправилно отпусната социална пенсия за инвалидност. Според търновските административни съдии жалбата на трима членове на павликенската ТЕЛК е неоснователна и те трябва да платят парите, ако решението влезе в сила.

Нели СУКОВА

One thought on “Начетоха трима от ТЕЛК в Павликени за инвалидна пенсия, която после е отнета

  • 08.06.2021 в 14:21
    Permalink

    Защо да връщат лекарите,те не са взели парите.Да ги връща ,който ги е взел. Сега да напуснат и да закрият ТЕЛК и болните да чакат 2 г. з а ТЕЛК В.Търново.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *