Японски туристи идват в Джулюница заради къщата на Котоошу

Календар от тази година с гравюра на известния сумист е хит в Япония

 

Японски туристи възприемат къщата на Котоошу като музей.

КЪЩАТА НА КОТООШУ В ДЖУЛЮНИЦА ИЗНЕНАДВАЩО СЕ ОКАЗА ЕДИН ОТ НЕФОРМАЛНИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ в нашата област. Според търновски туроператори първото, от което се интересуват японски индивидуални туристи, попаднали в старопрестолния град, е да посетят родната къща на Калоян Махлянов.

„Действително има японски туристи, които идват в Джулюница, за да посетят къщата на Котоошу, но това се случваше повече преди пандемията. Сега туризмът е намалял. Иначе съм посрещал японски туристи и съм ги развеждал в селото“, сподели за „Борба“ кметът на Джулюница Мариан Точев.

ЗА ЛЮБОВТА НА ЯПОНЦИТЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ СУМИСТ ГОВОРИ И НОВ КАЛЕНДАР, който вече се разпространява в Страната на изгряващото слънце. Той е хит сред неговите фенове в островната държава. Първият собственик на новия календар във Велико Търново е Даниел Димитров, който е баща на гросмайсторите Павел и Радослав Димитрови. Той му е даден лично от бащата на Котоошу.

Календарът е уникален, защото е дело на японски художник и представлява гравюра от победата на Калоян Махлянов на Императорския турнир. Самият император е изобразен на календара, както и най-приближените му хора.

„Жена ми познава Котоошу още от малък, защото тя е била медицинско лице в ПМГ „Васил Друмев“. Още тогава е бил нетипично момче, надарено с ум, но и със сила. На гравюрата от календара в самия център е Котоошу, а встрани е императорът, който наблюдава борбите. В задната редица са хора от императорския двор, водещи бизнесмени и близки на императора“, споделя Даниел Димитров. Той е категоричен, че японците често издигат в култ победителите от Императорския турнир и никак не е случайно, че искат да видят къщата на Котоошу в Джулюница.

„Японците стигат почти до обожествяване на такива герои. Представете си да дойде от 10 000 мили в България, за да посети къщата му, това е голямо уважение. Това са най-вече интелигентни индивидуални туристи, а не групови. А моята мечта е да посетя такъв турнир, в който е участвал Котоошу“, споделя Даниел Димитров, който се надява един ден да се запознае и с големия шампион.

ИНТЕРЕСНА СЪПОСТАВКА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ С ДРУГА ЛЕГЕНДА НА БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ, А ИМЕННО НЕНАДМИНАТИЯ ДАН КОЛОВ. Подобно на Котоошу, точно преди 100 години, той спечелва знаменита победа в специален императорски турнир в Япония. Великият българин успява да срази Джики Гиген, известен като японския удушвач, като с ръце разтваря краката му при опит да го удуши.

„Самият Дан Колов после е имал проблеми, получавал е заплахи за убийство и се наложило да напусне Япония с помощта на американския посланик. Така че явно в Япония ни имат уважението“, разказва още Даниел Димитров.

Котоошу е първият представител на България, който пробива при най-силната категория на сумото. Калоян постига този успех след занимания по борба в ,,Етър“, при треньора Любчо Гърбов. През 2000 г. е републикански шампион по борба в категория до 100 кг, а след това печели медал от Европейското по сумо. Забелязан е от японски специалисти, които го канят на лагер в Япония. През 2006 г. получава ранг озеки, а през 2008 г. печели Купата на императора. След приключване на спортната си кариера през 2014 използва вродения си бизнес усет и се насочва към треньорска дейност и открива собствена треньорска школа, но невинаги е бил на върха. Попада в Япония буквално с празни джобове и много вяра в успеха. Животът в школата не се е променил много за последните 200 г. Отначало статутът на начинаещия сумист е на най-ниското стъпало, занимава се с чистене, услуги за по-напредналите състезатели и почти никакви права. След като придобие звание, получава апартамент, където мебелите са с изрязани крака, а спането е на земята. Шофьори, викачи и всякакви помощни служби се изпълняват от неуспели състезатели, които завинаги се отказват да градят кариера. Храната и пиенето са безплатни и неограничени, за разлика от жестоките диети при други спортове…

Михаил МИХАЛЕВ

2 thoughts on “Японски туристи идват в Джулюница заради къщата на Котоошу

 • 26.01.2022 в 10:24
  Permalink

  Ако някоя туристическа агенция се заеме с обекта и други подобни на живи и световно известни българи това може да стане много печеливш бизнес!

  Отговор
 • 26.01.2022 в 16:35
  Permalink

  Тая картинка дали е на Котоошу или просто на сумисти? Някакви чуждестранни гости ми се виждат в доста по-старинен вид от сегашния. Както обикновено в Борба си пишат съчинения без много мислене. Дошъл японец от 10хил км специално и само за да отиде в Джулюница – няма начин да не е така.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.