На 92 г. незряща родолюбка и жива легенда издаде книга за глътката кладенчова вода

Атанаска Найденова от Петко Каравелово оставя за поколенията народни поверия, тълкувания на сънища, мъдрости и клетви

 

ЖИВАТА ЛЕГЕНДА АТАНАСКА НАЙДЕНОВА ОТ ПЕТКО КАРАВЕЛОВО успя да издаде през 2022 г. третата си книга „Глътка кладенчова вода”. От две години дългогодишната библиотекарка и прочута родолюбка не вижда, но с нея може да се говори с часове. Събираната много време и написана още преди 10 г. на пишеща машина уникална книга за народните поверия, легенди, приказки, мъдрости, клетви, поминък и бит от родния край е видяла бял свят благодарение на двамата синове на старицата Найден Найденов и Тодор Найденов, които са финансирали издаването. Първият е известен фотограф и живее във Франция, Тодор е производител на мед с пчелин в Петко Каравелово, магазини във В. Търново, където живее, и председател на Областния пчеларски съюз.

Баба Атанаска с новата си книга.

АТАНАСКА НАЙДЕНОВА НИ ПОСРЕЩА В СКРОМНИЯ СИ ДОМ В Петко Каравелово, а до нейната стая ни води личният й асистент. Писателката се притеснява, че не е съвсем готова за гости, но въпреки слепотата си подемаме прочувствен разговор. На рафта край нея са всичките й книги и записките. През 2007 г. тя издаде „Шепа мъниста” с народни песни и традиции за календарните празници. През 2013 г. бе издадена с финансовата помощ на Община Полски Тръмбеш „Родовата памет разказва” с историите на 150 рода от Петко Каравелово. Още като действащ библиотекар в селото, тя обикаляла с диктофон в ръка да събира историите на фамилиите. В тази книга тя е вплела и историята на своя род от Раданово. Там е родена, но се омъжва в съседното село. За съжаление, остава вдовица, но това по-скоро я стимулира да остави нещо за поколенията, защото е човек с буден ум и несломим дух. Знае много, помни всичко и дори слепотата не може да промени тези й качества на съвременен герой, казват нейни съселяни.

„ГЛЪТКА КЛАДЕНЧОВА ВОДА” Е ОТ БЛИЗО 300 СТРАНИЦИ. Снимката на корицата и всички фотографии в книгата са дело на Найден Найденов. Изданието е от няколко части. В първата са събрани картини от народния бит. Атанаска Найденова е разказала в тази глава за всичко от бита – от жътвата до ролята на читалището в културния живот на селото. Обяснено е какво е вършитба, сеитба, коситба, трапезата в дома, къпането, как се прави кирпич, какви са неволите от неграмотността и т.н. Втората част е наречена „Имало едно време“. В нея са легендите, приказките и разказите. В следващите две глави са народните вярвания и мъдростта на езика ни – пословици, поговорки, народни изрази, клетви и закани, гатанки. В предговора авторката обяснява защо е написала тази книга и се надява, че читателят ще се наслади на ума на прадедите от Петко Каравелово и Раданово, които са „претурили една престилка мъдрост в съкровищницата на народния фолклор”.

„…Започнах да събирам тази книга през 2005 г. Но се появи на бял свят едва сега. Имам много събран хумор, но едва ли ще го издам. Вече съм стара, не виждам, тежки старини. Но въпреки всичко смятам, че тези материали може да са полезни и не съм ги писала да ги ядат мишките, а да стигнат до хората. Поколенията да имат в хамбара на фолклора и нещо от нашите села. Преди да издам книгите си, при мен идваха трима студенти, които си взеха изпитите по фолклор с отличие. Все пак има хора, които се нуждаят от моя труд”, казва Атанаска Найденова. И се надява, че все пак нейните книги ще намерят място в библиотеките и в някои музеи.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.