Водещи новиниЗдраве

Как да се справим със задържането на вода в тялото

задържане на вода
Станимир Михов

Станимир Михов е персонален треньор и консултант по спортно хранене, сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвестира време и усилия, за да подобри знанията си в сферата на тренировките, съобразени с подходящо хранене. Специализирал се е в методи и техники, които са ефективни при отслабване и намаляване на процента подкожни мазнини, покачване на чиста мускулна маса, изграждане на симетрично тяло, правилно и съобразено хранене за постигане на заложени цели и подобряване на здравословно състояние.

 

ЗАДЪРЖАНЕТО НА ВОДА И ТЕЧНОСТИ МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ НА ГОЛЯМ БРОЙ ЛОГИЧНИ И НЕ ТОЛКОВА ЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ, НО В ОСНОВАТА Е ЗАЩИТНАТА ФУНКЦИЯ НА ОРГАНИЗМА, когато нещо не е наред.

Проблемът може да бъде провокиран от въвеждане на нова диета, хормонални промени, стрес, прекомерен прием на захар и сол или дори пътуване, посочва фитнес инструкторът и консултант по хранене Станимир Михов.

„Задържането на вода или отокът означават, че в тъканта на тялото има прекомерно количество вода, която го кара да се надуе, особено в крайниците. Подобни симптоми най-често се свързват и с липса на разнообразно и здравословно хранене. Задържането на вода е временно явление и лесно може да бъде повлияно положително, но понякога може да е индикация за сериозен здравословен проблем“, твърди той.

Най-честите симптоми при задържане на течности са подуване, особено в областта на корема, подпухналост, вдлъбнатини в кожата, подобни на тези, които се виждат при натиск на пръстите след душ, трудно отслабване и внезапно увеличаване на килограмите за кратък период от време.

„Един от начините да разберете дали задържате вода, е като притиснете крак, глезен или прасец с бавно, постоянно напрежение, използвайки палеца си. Ако е налице оток, върху кожата ще се появи вдлъбнатина.

Излишното количество вода може да варира, но не е необичайно при спазване на по-стриктен хранителен режим човек да загуби между 2 и 4 килограма още първата седмица. От друга страна, може да сте сигурни, че покачването на повече от 1,5 – 2 килограма в рамките на 24 часа е главно вода, а не натрупани мазнини. Най-често основен фактор за това какво количество излишна вода е задържало тялото е приемът на калории от нездравословни храни и напитки“, заяви Михов.

Главният фактор, който способства за това състояние, е нездравословното хранене. Първата реакция на тялото при консумацията на вредни ястия и напитки е именно задържането на вода. Подобни нездравословни храни са колбасите, сладките и тестените изделия, както и газираните напитки. Овкусяването с големи количества сол също е честа причина за водна задръжка. Интересен факт е, че голяма част от приетата сол е неосъзната, особено при редовно хранене навън.

Задържането на течности често се свързва и с дефицит на протеини, анемия, по-висока нужда от витамини и минерали – особено при спортуващи, тъй като техните нужди са силно завишени.

Пиенето на твърде малки количества вода също е една от основните причини за задържане на вода от организма.

„Дългите периоди от време, прекарани в седнало или изправено положение, водят до образуването на течности в краката, като по този начин се увеличава задържането на вода. Горещото време също може да доведе до задържане на течности. Препоръчителен е баланс между времето, прекарано в изправено, седнало и легнало положение. Постоянен психически стрес, както и липсата на редовен сън също може да усложнят нещата“, подчерта специалистът.

По думите му задържането на вода може да бъде и резултат от медицинско състояние, когато са засегнати черен дроб, сърце или бъбреци. Когато тялото не функционира правилно, то има тенденция да задържа течност именно в тази област на тялото. Някои лекарства могат да причинят състоянието, особено тези, обвързани с лечение на високо кръвно налягане, болкоуспокояващи, антидепресанти и стероидни медикаменти. При прием на някои от тях е още по-важно да се обърне внимание на въвеждане на здравословни замени, които да регулират водната задръжка и да помогнат на тялото да се справя по-лесно и по-ефективно, а не да го затрудняват допълнително.

„Задържането на течности е по-характерно при жените поради драстичната промяна на хормоналните нива всеки месец. Поради тази причина тяхното тегло около месечния цикъл невинаги е точното.

При мъжете също е възможно да има водна задръжка при ниски или високи нива на мъжкия полов хормон тестостерон, особено в съчетание с ниска физическа активност и нездравословно хранене“, коментира Михов.

Фитнес инструкторът съветва да се консумира по-малко сол, като препоръчителната доза варира около 2 – 3 грама дневно. При хора с високо кръвно налягане, диабет и бъбречна недостатъчност приемът не бива да превишава 1 – 1,5 грама на ден.

Друга важна и полезна препоръка е пиенето на вода.

„Колко точно вода е нужно да пиете, зависи от фактори като лично тегло и възраст. Ако тежите 70 килограма, то здравословното количество би било между 2,5 – 4 литра вода на ден. При установяването коя граница да изберете вземете предвид климата, физическата активност и потенето. При трудност да увеличите количествата вода дневно методът, който винаги работи при мен и мои клиенти, е добавянето на 200 – 400 мл на всеки 2 – 4 дни.

Пиенето на повече вода е един от най-ефективните начини за отслабване. Консумацията на повече течности не само ще спомогне за изхвърляне на излишните количества вода, но по натурален начин ще редуцира приема на други нездравословни храни и калорични напитки“, обясни Михов.

По думите му като превенция срещу задържането на вода следва да се увеличи приемът на магнезий, витамин B 6, храни, богати на калий, и храни диуретици.

„Добавете физическа активност. Продължителното стоене в седнало или изправено положение е сигурна предпоставка за развитие на оток и подуване в крайниците. Добавянето на физическа активност играе главна роля за загуба или предотвратяване на подобен тип задържана вода. Движението подобрява кръвообращението. Също така чрез потене тялото изчиства по естествен начин излишните количества вода. Ходенето пеша и разходките могат да способстват не само за отслабване, но и за редуциране на излишни течности, особено в долните крайници. Повдигането на краката също може да е полезно, но е временно решение. Ако работите 6 – 8 часа на ден в статична позиция, то ставането от стола и раздвижването за няколко минути три до четири пъти ще спомогне значително за редуциране на задържането на вода. Най-ефективен вариант остават упражненията, които натоварват цялото тяло“, допълва специалистът.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *