1838 четения

Областта даде още седем жертви на COVID-19, сред които 35-годишен мъж

Ситуацията в местните болници е драматична, приети са за лечение 171 души

 

КРИВАТА НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ КОРОНАВИРУС В РЕГИОНА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ИЗКАЧВА НАГОРЕ. Инфекцията ежедневно взема жертви, като успоредно с това снижава и възрастовата граница на починалите. Те вече са общо 46, като през изминалите дни битката с болестта загубиха седем души. В петък заразата отне живота на 35-годишен мъж, лекуван в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, научи „Борба“. Той е страдал от диабет, сърдечно и бъбречно заболяване. В същия ден заболяването покоси и две жени на 42 и 73 години. В събота коронавирусът погуби трима мъже на 50, 75 и 78 години, а в неделя – пациент на 65 години.

Заболеваемостта в областта възлиза на 374,5 на 100 хил. население, а през почивните дни бройката на новите случаи набъбна с 224 инфектирани. С тях диагностицираните станаха 1673.

На стационарна терапия са 171 лица, като най-много от тях са настанени в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – около 80 души. Областната болница е обособила 6 COVID структури за лечение на заразени. Така вече освен Първо и Второ хирургично отделение, неврохирургия и Ковид реанимация, инфектирани се настаняват и в помещенията на очното звено и съдова хирургия. Има и изолационна структура, в която лежат пациентите, очакващи резултатите си от PCR теста. „Борба“ научи, че има заразени медицински специалисти от екипа на търновската болница, някои от които вече са хоспитализирани в стационара.

МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е приела за последните две седмици 101 пациенти. При 62 от тях е настъпило подобрение и са изписани, а 8 са починали. Създадена е необходимата организация за диагностика, лечение и грижи за заболелите, както и за изолиране на съмнителните случаи. КРИЗАТА ЗА МЕДИКАМЕНТИ ВЕЧЕ Е ПРЕОДОЛЯНА благодарение на доставените количества лекарства. Няма недостиг на предпазни средства и дезинфектанти. Леглата в инфекциозното отделение са увеличени от 10 на 45, като допълнителните легла са разположени на I етаж в Трето вътрешно отделение, за което е осигурен директен достъп без риск от смесване на потоците.

Заради огромния наплив към неотложния кабинет към ДКЦ в Горна Оряховица, който работи денонощно, бързи антигенни тестове вече ще се правят от 8:00 до 13:00 часа. Те са безплатни за пациентите, които имат пет симптома на инфекцията.

Ако през нощта пациент има силно изразена симптоматика за коронавирус и се почувства много зле, следва да се обърне към дежурния екип в амбулаторията на филиала за Спешна помощ.

ОТЧАЙВАЩА Е СИТУАЦИЯТА В МБАЛ „Д-Р ДИМИТЪР ПАВЛОВИЧ“. Специализираното отделение за лечение на пациенти с COVID-19 функционира без лекар и медицински сестри. Болните се обгрижват от рехабилитатор и кинезитерапевт. Самият управител на болницата Илиян Венков влиза в звеното, а задочни консултации правят медиците от Вътрешно отделение. Допитване относно терапията на заразените правят по телефона с инфекционист от Сливен.

В домашни условия се лекуват 730 души. Те се наблюдават от личните си лекари и при нужда веднага може да бъде създаде организация за хоспитализирането им.

Лидер в негативната класация по заболеваемост в региона е община Велико Търново с 402 лица на домашно лечение и 81 хоспитализирани. Следва Горна Оряховица с 145 на терапия вкъщи и 31 души в болница. В челната тройка попада Свищов с 56 жители, борещи се със заразата под карантина, и 18 в стационар. Спокойна остава обстановката в Златарица и Сухиндол.

Излекуваните вече са 726 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *