9 четения

Проектът „Мисия България“ ще продължи да популяризира историята ни по света

ПРОЕКТЪТ „МИСИЯ БЪЛГАРИЯ“ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ И СЛЕД КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРИКЛЮЧИ. Това съобщиха вчера във Велико Търново двамата посланици на страната ни по проекта проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов, преподавател по история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Регистрирана е вече неправителствена организация, която носи името на мисията и предстои в нея да бъдат поканени да се включат и други изявени българи.

Целта на инициативата е да популяризира българската история в различни точки на света. Началото беше свързано с нашето председателство, затова мисията се провежда под егидата на Министерството на външните работи. Но след като видяхме какъв успех имаше нашата „мисия“, ние ще я продължим и след като приключи председателството, защото останаха страни, които ни поканиха, но физически няма да успеем да отговорим на техните покани“, коментира археологът проф. Овчаров. И допълва, че идеята е инициативата да продължи не само с лекции и презентации, както е в момента, но и с мероприятия, свързани с българщината, навсякъде по света. Едно от тези събития ще бъде откриването на още паметници на кирилицата, след като такива вече има в Монголия и на Антарктида. Следващият ще бъде в Екатеринбург, един от градовете, в които мисията е постигнала успех.

В седем от общо десетте избрани държави са били вече двамата професори. Посланиците на България са били в Молдова, Русия, Белгия, Армения, Китай, Гърция и Атина. Предстои им да отидат в столиците на Словакия, Будапеща и Словения и това ще се случи в края на месеца.

Около час продължава лекцията, в която двамата разказват за България от създаването й до Средновековието при тези обиколки. Акцентът е върху културно-историческото наследство и обектите, които символизират този успех, както и Велико Търново.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!